Zayıflığın sonu 'bulimik' yapıyor

Düzenleyen:
Zayıflığın sonu 'bulimik' yapıyor

SAĞLIK Haberleri

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, daha çok ergenlik çağındaki gençlerde görülen bir yeme bozukluğu olan bulimia nevroza hastalığında kişilerin önce aşırı derecede yiyip sonra bunu kusarak telafi etmeye çalıştıklarını, bunun temelinde çevrede ya da medyada göz önünde olan kişileri gördükçe zayıf bir bedene sahip olma arzusunun yattığını söyledi.

Bulimia nevrozanın yemek yemekten çok psikolojik bir durum ve yoğun bir kontrolsüzlük duygusu olduğunu söyleyen Diyetisyen Gizem Akgül, bu hastaların kustuktan sonra kendilerini rahat hissedeceklerini düşündükleri için daha fazla yemek yemeye başladıklarını ifade etti. Akgül, “Bu hastalarda tekrarlayan tıkınma nöbetleri görülüyor ve bu yeme nöbetlerine zaman zaman ‘aşırı miktarda gıda tüketme’ eşlik ediyor. Kişi yeme dürtüsünü denetlemekte güçlük çekiyor" dedi. Bulimia nevroza hastalarının kendilerine güvenlerini yitirmiş kişiler olduğunu ifade eden Diyetisyen Gizem Akgül, “Hastalarda kendilerini vücut ölçüleriyle kanıtlayıp çevrelerine sevdirme arzusu vardır. Ne kadar zayıf olurlarsa o kadar takdir edileceklerini düşünürler” diye konuştu. 

Bulimia nevroza hastalarının aşırı yemek yeme davranışından sonra istenmeyen fazla kalorilerden kurtulmak için kusarak, ağır diyet ve egzersizler yaparak kendilerini arındırmaya çalıştıklarını anlatan Akgül, kişilerin yaptığı bu telafi davranışlarının genellikle başkalarından gizlice gerçekleştirildiğini söyledi. Akgül, “Bulimia nevroza hastalarında tıkınırcasına yemek yeme ve uygunsuz dengeleyici davranışlar, ortalama olarak en az haftada iki kez ve 3 ay süreyle ortaya çıkıyor. Belirli zamanlarda pek çok insanın tüketemeyeceği kadar besini çok kısa bir sürede tüketebiliyor ve kendilerini durduramadıklarını düşünüyorlar” ifadelerini kullandı. 

En büyük korkusu yemek yeme kontrolünü tamamen kaybetmek olan bulimia nevroza hastalarının yeme davranış bozukluğunu iki tipe ayıran Akgül, “Birinci tip hastalarda kişinin bilinçli ve düzenli olarak kusması, laksatif (ishal yapıcı) ve diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar veya lavman kullanımı görülürken; ikinci tip hastalarda sadece aşırı egzersiz ve kişinin kendini aç bırakması söz konusu oluyor” dedi. Bulimia nevroza ile mücadelede diyetisyen, psikolog ve psikiyatristin ortak çalışmasının mümkün olan en etkin sonucu sağlayacağını vurgulayan Diyetisyen Gizem Akgül, bu hastaların tedavisinde en önemli hedefin kilo kontrolünü sağlamak ve düzenli yeme alışkanlığını bireye tekrar kazandırmak olduğunu söyledi. 

Tedavi edilmezse sağlığı bozuluyor 

Uzun süreli yapılan çalışmalar, 16-20 haftalık tedavi sonunda hastaların yaklaşık yüzde 40-50’sinin tıkınma ve kusmayı bıraktığını gösteriyor. Tedavi sonrası hemen düzelmeyen hastaların ise yüzde 30’unda tedaviden yaklaşık 1 yıl sonra tamamen iyileşme görülüyor. Tedavi edilmeyen bulimia nevroza hastalarında ise, mide asidinin ağza gelmesi ile oluşan diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, midede delinmeler, yüzde şişlik, bozulan adet döngüsü, kabızlık ve kas zayıflıkları meydana gelebiliyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...