BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Sağlık için buğdayı seçin!

Sağlık için buğdayı seçin!

Tam buğday unu kullanılarak yapılan ekmek kanser riskini azaltıyor



> Yücel Kayaoğlu ANKARA Sağlık Bakanlığı hem besin değeri açısından hem de sağlık açısından tam buğday unundan yapılan ekmeklerin tüketilmesini önerdi. Sağlık Bakanlığının tam tahıl ürünleri ile ilgili çalışmasında, Türkiye’de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı çok önemli sağlık sorunlarının bulunduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de tahıl tüketiminin başında ekmeğin geldiğine dikkat çekilen bakanlık raporunda, “Ekmek ülkemizde en sık tüketilen besinlerden biridir. Günlük enerjinin yüzde 44’ü sadece ekmekten sağlanmaktadır. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400-450 gr ekmek tüketilmekte olup, yüzde 90’ı satın alınmaktadır. Bu kadar sık tüketilen ekmeğin tüm besleyici özelliklerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerekmektedir” denildi. Raporda, besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılmasının birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olduğu belirtilerek, “Beyaz un imalatında 100 kg buğdayda 50-60 kg un elde edilmekte olup; yüzde 40-50 civarında bir ayrıştırma söz konusundur. Halbuki 100 kg buğdaydan 90-95 kg un elde edilmesi ile tam buğday unu sağlanması durumunda aradaki fark insan beslenmesine yönlendirilerek sağlıklı beslenme yanında, buğday tüketiminde de önemli derecede tasarruf sağlanabilecektir” denildi. OBEZİTE RİSKİNİ ENGELLER Bakanlığın raporunda tam buğday unundan yapılan ekmeğin yararları şöyle sıralandı: * İçerdiği biyoaktif bileşenler sebebi ile besleyici değeri daha yüksektir. * Bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır. * Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, diyabette kan şekerinin kontrolünde önemli katkılar sağlamaktadır. * Daha az enerji verirken daha fazla tokluk sağlarlar, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite oluşma riskini azaltırlar. * Bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. * Lif içeriklerinden dolayı açlık duygusunun azalmasında etkili olur. * İçeriğindeki E vitamini ve diğer antioksidanlar metabolik sendromun önlenmesine katkıda bulunur. SİZDEN GELENLER ESRA CANGÜL - (...Ersin Cangül’ün albümünden) Bugün doğum günü olan Esra’yı kutluyor, çalışkanlığının ömür boyu sürmesini diliyoruz... CEYDA NUR & GÜLSÜM DİLARA - (...Mücahid Yıldırım’ın albümünden) Babaanne ve halalarının bir taneleri Eskişehir’de tatildeler... Tarifiniz - (...Aysel Hanım’ın tarifi) MOZAİK PASTA MALZEMELERİ: * 250gr margarin * 1 çay bardağı un * 2 çay bardağı toz şeker * 4 su bardağı süt * 3 yemek kaşığı kakao * 2 buçuk paket petibör bisküvisi * 1 paket krem şanti(tarifinde yazan kadar süt) HAZIRLANIŞI: * Margarini erit, unu ekle 1-2 dk kavur (ama yakmadan), şekerini, sütünü ve kakaosunu ekle muhallebi gibi pişir. Ayrı bir kapta bisküvileri parçala, pişirdiğin muhallebiyi bisküvilerin üstüne dök. İyice karıştır. (bisküvileri cok ufalama ama) pasta kalıbını streç bantla kapla içine karışımı dök, üstünü de streçle kapla. 1 gece dolapta beklet. Ertesi gün ters cevir. Krem şantiyi yapıp üstüne sür. İstediğin gibi süsle. Afiyet olsun... İNCİ “-Önemli bir sağlık problemi ve sosyal problem olan çölyak hastalığı dünyanın olduğu gibi ülkemizin sağlık gündemini de artan yoğunlukta meşgul edecektir. Hepimizin görevi bu hastalıktan koruyacak belki de tek silah olan anne sütünün önemini annelerimize tekrar tekrar hatırlatmak olmalıdır...” (...Prof. Dr. Mukadder Ayşe Selimoğlu) Haber Hattı Saman nezlesini önemseyin * Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akarçay, hastalığa yakalananlara “Saman nezlesidir geçer deyip geçmeyin” uyarısında bulundu. Akarçay, “Saman nezlesi hastalarında normal insanlara göre sinüzit, astım, burun eti büyümesi, burun polibi, ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklara yatkınlık daha fazladır. Hastaların hayat kalitelerini belirgin derecede kötüleştirir. Sürekli alerjik nezleden sorumlu etkenler ev tozu akarları, hayvan tüy ve kepekleri, mantar sporları, böceklerdir. Mevsimsel alerjik nezleden ise çayır, yabani ot ve ağaç polenleri sorumludur” dedi. MARKET Alpro’dan Sağlıklı ve tatlı pudingler * Avrupa’nın soya lideri Alpro’nun lezzetli ve sağlıklı pudingleri fark oluşturuyor. Soyanın tüm faydalarını sunan Alpro çikolatalı puding, yaz ayları için hafif lezzeti kadar sağlıklı oluşu ile de ideal. %0 kolesterol ve %100 bitkisel soya sütünden elde edilen Alpro çikolatalı puding protein açısından da çok zengin. Son yıllarda sağlık açısından faydaları sıkça vurgulanan soya sütünden yapılmış Alpro çikolatalı pudingler hafifliği ve lezzeti ile yaz aylarında vazgeçemediğimiz tatlı alternatifi oluyor.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT