Barzani'nin sert çıkışı sonuç verdi

Barzani'nin sert çıkışı sonuç verdi

DÜNYA Haberleri

PKK'nın Suriye yapılanması olan PYD, Barzani'nin sert açıklamasından sonra Suriye Kürt Demokrat Parti'li 75 kişiyi serbest bıraktı.

PKK'nın Suriye yapılanması olan PYD, Barzani'nin sert açıklamasından sonra Suriye Kürt Demokrat Parti'li 75 kişiyi serbest bıraktı. Barzani ile PYD arasındaki gerginlik, geçtiğimiz Cumartesi günü Suriye Kürt Demokrat Parti'li 75 kişinin PYD tarafından gözaltına almasıyla başladı. Barzani, PYD'ye, gözaltındaki şahısların Pazar günü akşamına kadar bırakılmasını, aksi halde yeni bir tutum takınacağını bildirdi. PYD geri adım atmayınca Barzani, PKK için büyük önem taşıyan Irak-Suriye arasındaki Sêmalkê sınırını kapattı. Dün sert bir açıklama yapan Barzani, PYD'nini kirli ve şüpheli bir şekilde silahlandığını söyledi, bundan sonra muhatap olmayacaklarını dile getirdi. Bugüne kadar hep Suriye'deki Kürt parti ve gruplar arasında huzur olmasını istediklerini dile getiren Barzani, şunları söyledi: "Bunun için çaba gösterdik. Bu amaçla geçen yıl Yüksek Kürt Konseyi'nde bir araya getirdik. O zamandan bugüne kadar bir kardeş gibi bütün gruplara yaklaşımımız aynı oldu. Maalesef bir taraf her geçen gün kötü bir niyetle silahlandı. Ve her geçen gün Erbil sözleşmesinden uzaklaştı. Hatta bununla kalmadılar Kürtleri öldürdü, kaçırdı, gözaltına aldılar. Diğer siyasi parti üyelerini hayat hakkı tanımadılar. Suriye'de özgür bir seçim yapılıncaya kadar hiçbir parti ve grup kendisini diğerlerin üzerinde iktidar olarak göremez. Buna izin vermeyeceğiz. Bu durumda biz tutumuzu ortaya koymak zorundayız. Eğer Erbil Sözleşmesi'ne uyulmazsa biz de yeni kararlar alacağız." nbsp;
Barzani'nin bu açıklamasından sonra PYD, gözaltına aldığı ve Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Demokrat Parti'li 75 kişiyi serbest bıraktı. PYD'nin Erbil sorumlusu Doktor Cafer, gözaltına alınan kişilerin yasal olmayan yollardan Suriye'ye girdiklerini ileri sürdü. Cafer, sınır kapısının hala açılmadığını belirterek bunun bir tavır olduğunu dile getirdi. nbsp;
'SİLOPİ BELEDİYE BAŞKANI ÖRGÜTÜN ELİNDE, İHD VE STK'LAR NEDEN SESSİZ?" nbsp;
Muhalif Kürtlerin internet sitesi nasname.com ise terör örgütü PKK'nın 20 gün önce 2 belediye meclis üyesiyle birlikte kaçırdığı Silopi Belediye Başkanı Hüsnü Yıldırım'ın durumunu gündeme getirdi. PYD'nin 75 kişiyi serbest bırakmasını değerlendiren muhalif Kürtler, "Karanlık, diktatöryal ve anti demokratik güçler hiçbir zaman kendi istekleriyle olumlu bir adım atmazlar. Onlar, baskı sonucu köşeye sıkıştıklarında zorunlu olarak bazı adımlar atarlar ancak." ifadelerini kullandı. Açıklamada, "PKK'ya yaranarak, yakın durarak ve onun yanlışlarını alkışlayarak PKK'nın pervasızlıklarına son verilemez. PKK, teşhir edilerek, ihanetçi rolü deşifre edilerek ve insanlık dışı suçları mahkum edilerek bazı adımlar atmak zorunda kalabilir ve halk üzerindeki terörüne son verebilir ancak. Yaklaşık bir aydır PKK'nın kaçırdığı Silopi Belediye Başkanı Hüsnü Yıldırım ve iki belediye çalışanı için de PYD'ye yapılan siyasi baskının benzeri yapılmış olsaydı bu güne kadar serbest kalmışlardı. Ne yazık ki Kürt politik çevreleri bu konuda korkak davrandıkları için PKK'yı eleştirmekten ve konuyu gündemleştirmekten ısrarla kaçınıyorlar. Kendisine 'insan hakları' sıfatını uygun gören İHD'nin de sessizliği dikkat çekici. En ufak bir olayda ortalığı birbirine katmaya hazır olan İHD, PKK'nın yaptığı insanlık dışı hiçbir suça ses çıkarmadı bugüne kadar; Silopi olayında olduğu gibi. Üstelik kayıpların yakınları İHD'ye başvurmuş olmalarına rağmen ses seda çıkmadı İHD'den." denildi. nbsp;(CİHAN)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...