Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Maç günü kasaya 270 milyon TL girdi

Düzenleyen:
Maç günü kasaya 270 milyon TL girdi

Ekonomi Haberleri

Bilet ve kombine satışının yanı sıra yemek hizmetlerini kapsayan Süper Lig’deki maç günü gelirleri geçen sezon yüzde 28 arttı. 270 milyon TL’lik pastanın yüzde 87’sini Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş aldı. Diğer 15 kulüp ise, 37 milyon TL’yi paylaştı.

Ö. Faruk BİNGÖL

Her dönemde Türkiye’nin en popüler ilgi alanlarından biri olan futbol, bugün kulüpler için 2 milyar TL’den fazla parasal büyüklüğe ulaştı. Bunun yarısına yakını naklen yayın gelirlerinden oluşuyor. Sportif performans, katılım payı, şampiyonluk sayısı ve ilk 6 sırada yer alma gibi kriterlerle belirlenen naklen yayın gelirleri, bu hâliyle büyük kulüplere daha çok gidiyor. Hem büyükler hem de diğer kulüpler için ise, ikinci bir kazanç kalemi gün geçtikçe önem kazanmaya başladı; maç günü gelirleri... Bugün âdeta bir gösteri endüstrisine dönüşen futbolda, sporseverlerin doğrudan etkilediği kalemlerin başında maç günü gelirleri de yer alıyor artık. Bu kalem, bilet ve kombine satışlarının yanı sıra, kurumsal ağırlama ve yeme-içme hizmetlerinden elde edilen gelirleri kapsıyor.

HER UNSUR ETKİLİYOR

Ekolig Futbol Ekonomisi Raporu’na göre, Türkiye’de Spor Toto Süper Lig’in maç günü geliri geçen sezon yüzde 28 arttı. 2014-2015 futbol sezonunda 210,5 milyon TL olan ligin maç günü gelirleri, 2015-2016 futbol sezonunda 270 milyon TL olarak gerçekleşti. Saha içinde oynanan oyunun kalitesinden stadyumların ulaşım imkânlarına, bilet ve kombine fiyat politikalarından ligdeki rekabete, sosyo-politik gündemden tüketici alım gücüne kadar birçok farklı unsur, taraftarların maçlara olan ilgisini, yani maç günü gelirlerini belirliyor. Burada da büyük kulüplerle Anadolu kulüpleri arasındaki maç günü gelir farkı, azımsanmayacak kadar büyük. 2015-2016 sezonunda 270 milyon TL’lik pastadan en yüksek payı, 94,2 milyon TL ile Galatasaray aldı. Onu 92,4 milyon TL ile Fenerbahçe, 46,9 milyon TL ile Beşiktaş izledi. Konya, Antalya ve Trabzonspor’un gelirleri; 6, 5 ve 3 milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer 12 kulübün maç günü gelirleri ise, toplam 22,8 milyonu buldu. Bu hâliyle 3 büyükler hariç 15 kulüp, maç günü gelirlerinin sadece yüzde 13,3’ünü topladı.

Bunları biliyor musunuz?

¥ Spor Toto Süper Lig’de geçen sezon bilet başına en çok gelir elde eden takım 161,7 TL ile Fenerbahçe (derbiler hariç)... En az kazanan ise 12,10 TL ile Eskişehirspor.
¥ 2015-2016 futbol sezonunda Real Madrid’in en ucuz maç bileti 35,6 avro... Barcelona’nın en ucuz maç bileti 23,4 avro...
¥ Premier Lig, en yüksek fiyatlandırmayı uyguluyor. Chelsea’nin 71 avro olan en uygun maç bileti, Portekiz şampiyonu Benfica’dan 7 kat fazla.
¥ Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde, maç biletlerinin en ucuzu 85 avro, en pahalısı ise 895 avro tutarındaydı.
¥ 2018’de Rusya’nın başkenti Moskova’da oynanacak FIFA Dünya Kupası final maçı biletlerinin en yüksek fiyatı 1.100 dolar olarak açıklandı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...