Fırat Kalkanı ile İstanbul’un voltajı düştü

Düzenleyen:
Fırat Kalkanı ile İstanbul’un voltajı düştü

Ekonomi Haberleri

CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü İstanbul’un Avrupa yakasında 12 bin 689 Suriyeli abonelerinin bulunduğunu belirterek, “Yılın üçüncü çeyreğinde Suriyeli abone sayısı hız kesti. Bunda Fırat Kalkanı’nın etkisi olabilir” dedi

Önder ÇELİK

İstanbul Avrupa yakasında 4,2 milyon aboneye hizmet veren CLK Boğaziçi Elektrik’in 3 aylık dönemler hâlinde hazırladığı ‘Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre, Avrupa yakasında 2016’nın ilk 9 ayında 82 bin 95 olan yeni konuta taşınan aile sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 23,4 artarak 101 bin 351’e ulaştı. Geçen yıl ilk 9 ayda her gün 299 aile yeni eve taşınırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 370’e yükseldi. İkinci el konuta giriş sayısı da geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 10,7’lik düşüşle 241 bin 279’a geriledi. Darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayında ise sıfır eve geçişlerde 7 bin 231 ile yılın en düşük rakamı görüldü. Sıfır konutlara geçişte 9 ayda 35 bin 403 adetle Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt ve Başakşehir’den oluşan Avcılar bölgesi ilk sırada yer aldı. Raporda, kentsel dönüşüm nedeni ile ‘yıkılan’ konut sayısı da yer buldu. Şubat 2016’dan itibaren tutulmaya başlayan istatistiklere göre, şubat-eylül döneminde Avrupa yakasında 12 bin 261 konutun abonelik kaydı silindi. Bu da her gün 50 konutun yenilenmek için yıkıldığı anlamına geliyor.

YABANCI ABONE 29 BİNİ AŞTI

Raporu değerlendiren CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, İstanbul’un Avrupa yakasında yabancı elektrik abonesi sayısının 29 bin 169’a ulaştığını söyledi. Bu rakamın konut satışlarındaki artışa paralel olarak yükseldiğine dikkat çeken Gümüşlü, üçüncü çeyrekte her gün 45 yabancının yeni ev için elektrik aboneliği başvurusu yaptığını kaydetti. Gümüşlü, 2015’in ilk 9 ayında 1.787 olan konut ve ticarethane oturumcusu Suriyeli aile sayısının da bu yılın aynı döneminde yüzde 428 artarak 9 bin 439’a ulaştığını ifade etti. 

“Toplam 12 bin 689 elektrik aboneliğine sahip Suriyeli ailelerin 11 bin 545’inin konut, 1.144’ünün ise ticarethane abonelikleri bulunuyor” diyen Gümüşlü, haziran ayında aylık 1.736’ye ulaşan Suriyeli abone başvuru sayısının üçüncü çeyrekte hız kestiğini kaydetti. Son üç ayda 2 bin 322 Suriyeli abonelik başlatırken, bunların 2 bin 47’si mesken, 273’i ticarethane aboneliği oldu. Üçüncü çeyrekteki Suriyeli abone sayısındaki azalmada ‘Fırat Kalkanı harekâtıyla başlayan tersine göçün etkisi var mı?’ sorusuna ise Gümüşlü, “Belki onun etkisidir. Sonuncu çeyreğe bakmak lazım. Ya doygunluğa ulaşıyor ya da tersine bir hareket var” ifadelerini kullandı. 

1 dakikalık işlem için 5 katı ceza ödemeyin

CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Gümüşlü, 4,2 milyon müşterinin 5’te 1’i kadarının aboneliğinin kendi adlarına olmadığını söyledi. Vatandaşa “Aboneliğinizi üzerinize alın” çağrısı yapan Gümüşlü, “Başkası adına elektrik kullanılmaması gerekiyor. Hem kanuni suç, hem de diğer kişiye mağduriyet oluşturma ihtimali yüksek. 800 bin ile 1 milyon arasında böyle abone var” dedi. Bu rakamın çok yüksek olduğunu ifade eden Gümüşlü, “Şöyle diyorlar; ‘benim adımı bulup icra getirdiler’, evet getirirler. Çünkü siz hâlâ bizim müşterimiz görünüyorsunuz. Resmî müşterimiz bizim 20 yıl önce oradan taşınmış Ayşe Teyze olabilir. Bir kere orada oturmayan kişinin gelip aboneliğini sonlandırması gerekiyor” diye konuştu. Başkası adına olan abonelikleri yakaladıkları zaman; kesme- açma bedelinin 5 katına denk gelen 100 TL’nin üzerinde bir ceza ile elektrik faturasının 1,5 katı ceza uyguladıklarını da belirten Gümüşlü, abonelik sonlandırmanın cep telefonu ya da çağrı merkezi aracılığıyla 1 dakikada yapılabildiğini kaydetti. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...