BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > En zengin sofralarımız

En zengin sofralarımız

Urfa’nın meşhur patlıcanlı kebabı, şıllık tatlısı ve mırrası, Antep’in Beyran kebabı ve muhammarası damağımızda kalan tatlar oldu



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Urfa’nın meşhur patlıcanlı kebabı, şıllık tatlısı ve mırrası, Antep’in Beyran kebabı ve muhammarası damağımızda kalan tatlar oldu Metro Grup’tan telefonla aranıp, “Şanlıurfa-Gaziantep gezisine davetlisiniz” denildiğinde ilk işim internette Devlet Meteorolojinin sitesine bakmak oldu. Tarih Haziran ayının ilk haftası, sıcaklık 38 C gösterilmiş. Daha önce iki kere ziyaret etmeme rağmen aşırı sıcak bu iki şehri yeniden görmeme engel olamadı. Güneydoğu Anadolu’nun kendine özel lezzetleriyle tanınmış iki tarihi şehrine doğru yola çıktık. Grubumuz 10-12 kişi, yemek yazarları, gurmeler, gazeteciler, tarihçiler. Uçakla Şanlıurfa, akşam üzeri otobüsle Gaziantep. “Urfa’da yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat” derseniz, Balıklı göl, Müze, Dinler Bahçesi, Haleplibahçe, Bedesten, Gümrük Han gezildi. Damakta kalan tatlar Urfa’nın meşhur patlıcanlı kebabı, şıllık tatlısı ve mırra damağımda kalan tatlar oldu. Gaziantep, Urfa’dan daha değişik, daha canlı, daha yeşil ve düzenli. Şehri daha önce gezmiştim. Ancak bu sefer, Halfeti’yi de gördüm. Hem tarih hem doğa açısından görmeye değer bir yer. Baraj suları altında kalmış, sadece minarenin ucu görünen köyün üzerinde motorla gezinti ürküntü verici. Göl kenarındaki tahta iskele üzerinde yediğim, gölden tutulan, 20-30 kiloya varan irilikteki Sabut balığının ızgarası ilk defa yediğim bir yemekti. Tadı güzel ama kılçığı fazla idi. Kahvaltı sofrası Gezimizin son günü, sabah kah-valtısı için kaldığımız otelde kurulan masanın boyu kocaman salonda bir duvardan bir duvara uzanmıştı. Üzerindekileri saymaya kalksam, sayfalar sürebilir. Ama gözüme çarpanları sizler için not aldım: Masanın en başında, Gaziantep’in meşhur Beyran kebabı, hemen yanında ciğer kebabı. Zeytinler bölümünde, Zeytinyağlı zahter, zeytin piyazı, tahinli küsbe, kırma Antep yeşil zeytini. Peynirler bölümünde, Antep peyniri, lor peyniri, sahan kaymağı, yayık tereyağı. Üzümden yapılmış ürünler, külek pekmezi, fıstıklı muska, bastık, dut kesmesi, cevizli üzüm sucuğu yan yana dizilmişlerdi. Gaziantep’i tanıyanların çok iyi bildiği, artık İstanbul’da da aranılan bir kahvaltı ürünü katmer sıcacık, yumuşacık, bol fıstıklı... Hem göz, hem damak okşuyor. Muhammara lezzeti Gaziantep’te gece yemeğimizi Sirahan’daki Sahan restoranda yedik. Masamız Gaziantep’in meşhur yemeklerinden tadımlıklarla donatıldı. Bunlardan muhammara bilinenden çok değişik, çok lezzetliydi. Taze kırmızı biberle yapıldığından rengi ve kokusunu kaybetmemişti. Ayrıca içli köfte, pirpirim, yuvalama, acılı ezme ve olmazsa olmaz “Ala nazik kebabı”. O gece, bu kebap iki değişik şekilde hazırlanmıştı. Daha doğrusu iki ayrı şefin kendilerine göre yorumlamasının tadına baktık.Birincisi, patlıcan ve yoğurtlu sos üzerinde kavrulmuş kıyma, ikincisi yine patlıcan ve yoğurtlu sos üzerinde parça etten şiş kebap ve domatesli sos. Her ikisinin de tadı mükemmeldi. Ancak yanımda oturan Gaziantepli hanım, esasının kıyma ile yapıldığını söyledi. Gaziantep Deyince Güneydoğu gezimizde yedik, içtik, gezdik ama gezimizin sonunda bizlere hediye edilen kitaptan özellikle bahsetmek istiyorum. Metro Gruba dahil Metro Kültür Yayınlarından çıkan, Nilhan Aras’ın hazırladığı kitabın adı: Gaziantep Deyince... Gazientep yemek kültürüne sahip çıkan bir şehir. Mutfağı, yemekleri, sofra kültürü üzerine bu kadar çok kitap yazılmış başka bir Anadolu şehri hatırlamıyorum. Benim mütevazı kütüphanemde bile 6 tane “Gaziantep Mutfağı” kitabı var. Ancak, bu kitap içerik ve hazırlanış olarak çok başka. Hem konuları, hem resimleri, hem de yazılan metinleri ile diğer kitaplar arasında başköşeye konulması gereken bir eser. Anadolu kültürüne ve mutfağına meraklı herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser Metro mağazalarında ve büyük kitapevlerinde satışa sunulmuş. Fiyatı : 30 TL. KİTAPTAN BİR TARİF: EKŞİLİ TARAKLIK (...5 kişilik) Malzemeler:1 kilo kuzu pirzola, 3 iri soğan, 3-4 iri ayva, 2 kaşık domates salçası, 2 kaşık nar ekşisi, 1.5 yemek kaşığı sade yağ, tuz, karabiber, yenibahar Yapılışı: Pirzolalar çok az yağda çevrilerek arkalı önlü kızartılır. Soğanlar yarım halka şeklinde doğranır. Ete biraz daha yağ eklenir,soğanlar da katılıp çevrilir. Soğanların rengi dönünce tuz, karabiber ve baharat atılır. Soyulmuş, temizlenmiş, elma dilimi kesilmiş, üzerine limon sıkılarak suda bekletilmiş ayvalarda yemeğe eklenip üzerini geçecek ölçüde su konur. Yemek kaynayınca altı kısılıp,ağzı kapatılır.5 dakika sonra ateşten alınır. Üzerine karabiber serpilip sıcak servis yapılır. İNCİ “-Yaz ayları dışında da her zaman diyet yaparken dikkat etmemiz gerek noktalardan biri artan sıvı kaybını kapatmak için bol sıvı tüketimi olmalıdır. Bunun yanında ağır yağlı, kızartma, yağlı etler ve hamur işlerinden uzak durmalı, mümkün oldukça meyve, sebze ve balık tüketimine ağırlık verilmelidir.” (...Dilem İrkin / Beslenme ve Diyet Uzmanı) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tarifiniz (...Esra Gündüz’ün tarifi) PATLICAN ÇIĞIRTMA MALZEMELER: > 4 orta boy patlıcan > 7-8 sivribiber > 3 orta boy domates > 5-6 diş sarımsak > 1/2 demet maydanoz > 1 su bardağı sıvı yağ > Tuz > 1/2 çorba kaşığı şeker HAZIRLANIŞI: Patlıcanları alaca soyup bütünlüğünü bozmadan dolambaçlı spiral şeklinde keselim. Tuzlu suda yarım saat bekleterek yıkayıp kurulayalım. Patlıcanları kızdırılmış sıvı yağda hafifçe renk alana dek arkalı önlü kızartarak yayvan bir tencereye alalım. Aynı yağda biberleri hafifçe renk alana dek kızartıp patlıcanların aralarına yerleştirelim. Domatesleri rendeleyip içine, doğranmış sarımsakları, tuz ve şekeri ekleyip patlıcanların üzerine gezdirelim. Yemeği ağır ateşte pişirerek ateşten alıp soğutalım. Üzerine kıyılmış maydanoz serperek, sosu ile birlikte servis yapalım. A.CÜNEYT AKIN Akın Ailesi’nin küçüğü Ahmet’in doğum gününü kutlar nice yıllar dileriz. (...Ümit Akın’ın albümünden) YAŞAR OKTAY Mehtap ve İsmet çifti biricik yavruları Yaşar’ı çok seviyor ve mutlu yıllar diliyor. (...İsmet Oktay’ın albümünden) Elişiniz (...Gülşah Yıldırım’ın eseri) ETEKTEN ÇANTA Hanımlara eskiyen eteklerinden yapabilecekleri harika bir çanta modeli... Bir televizyon programında gördüm ve yaptığım denemede böyle bir şey çıktı ortaya... Düşünenlere güzel bir örnek olabilir...
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT