Türk hekimler fark etti! Boyu artık daha fazla uzamayacak

Düzenleyen:
Türk hekimler fark etti! Boyu artık daha fazla uzamayacak

YAŞAM Haberleri

Adana'da 2,32 metreye ulaşan Suriyeli sığınmacı 23 yaşındaki Cuma Türkmen'in büyüme kıkırdakları, hormonlarına uygulanan tedavi sonucu kapandığı için artık boyu daha fazla uzamayacak.

Başındaki tümör nedeniyle boyu 2 metre 32 santimetreye ulaşan Suriyeli sığınmacı 23 yaşındaki Cuma Türkmen'in büyüme kıkırdakları, hormonlarına uygulanan tedavi sonucu kapandığı için artık boyu daha fazla uzamayacak.

SAĞLIK EKİBİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Suriye'de iç savaş başlayınca 7 kardeşi, anne ve babası ile birlikte 2012 yılında Türkiye'ye gelerek Osmaniye'deki çadır kente yerleşen Bayırbucak Türkmeni Cuma Türkmen, çok uzun boyu nedeniyle kamptaki sağlık ekibinin dikkatini çekti.

TEDAVİSİ SAVAŞTAN DOLAYI YARIM KALDI

Doktorların kontrol ettiği Cuma Türkmen, boy uzaması nedeniyle Suriye'de tedavi gördüğünü ancak savaş başlayınca bunun yarım kaldığını söyledi. Halk arasında 'Hipofizer devlik' olarak tanımlanan 'gigantizm' rahatsızlığı saptanan Cuma Türkmen, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji Servisi'ne başvurdu. Ayakkabı numarası 54 olan Cuma Türkmen, tedavi altına alındı.

"YAKIN İLGİ GÖSTERİYORLAR"

Boyunun uzamasından şikayet eden Cuma Türkmen, en çok ayakları ve belinde ağrı olduğunu söyledi. Uzun boyu nedeniyle kendisine yakın ilgi gösterildiğini ve kısa boylu insanların kendisine biraz garip göründüğünü belirten Cuma Türkmen, tam olarak iyileşip normal insanlar gibi yaşamak istediğini söyledi. Yaklaşık 3 yıldır Cuma Türkmen'in tedavisini üstlenen Prof.Dr. Murat Sert, "Cuma Türkmen'in rahatsızlığı toplumda çok sık görülen hastalık değil. Hipofiz bezindeki tümöre bağlı, aşırı büyüme hormonu salgılanmasına bağlı bir hastalık" dedi.

Türk hekimler fark etti! Boyu artık daha fazla uzamayacak
1 MİLYONDA 2-3 GÖRÜLÜYOR

Osmaniye'den aralıklarla gelen Cuma Türkmen'in tedavisinin sürdüğünü anlatan Prof.Dr. Murat Sert, şunları söyledi: "Hastamızın boy uzamasının yanında eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, kalp fonksiyonlarında olumsuz etkilenme gibi sorunları var. Ayrıca toplum içinde kendini rahat hissetmiyor. Bu hastalık 1 milyonda 2-3 kişide görülür. Büyümesini istemiyorduk. İlaç ve iğne gibi tedavilerle büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezindeki tümörüne müdahale ettik.

RİSKLİ ANCAK GEREKLİ

Hastamız 2 metre 32 santimlik uzunluğa ulaşmıştı. Büyüme kıkırdaklıkları artık kapandığı için daha fazla uzamasını beklemiyoruz. Çünkü büyüme kıkırdakları kapanınca boy uzaması durur. Bu hastamızın hipofiz bezinde büyümesine neden olan hormon salgısı ise devam ediyor. Hastanın çocukken Suriye'de geçirdiği ameliyatlar başarılı olmamış. Beyin cerrahları hastalığa neden olan hipofiz bezindeki kitlenin çıkarılması gerektiğini düşünüyor. Bunun yanında radyoterapi ve ışınlama yöntemiyle tedavi de sürüyor. Daha önce başarısız ameliyatlar olduğu için şimdi yapılması planlanan ameliyat daha riskli ancak gerekli adım atılacak."

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...