Avustralya'yı Müslümanlar keşfetti

Avustralya'yı Müslümanlar keşfetti

DÜNYA Haberleri

Avustralya'nın, İngiliz kâşif Kaptan James Cook'tan 6 asır önce Müslümanlar tarafından keşfedildiği ortaya çıktı.

İngiliz kâşif Kaptan James Cook tarafından 1770'te keşfedilmesinden 6 asır önce Avustralya'da Müslüman gezginlerden kalma bakır paralar bulundu. Yapılan incelemelerde İslam alfabesiyle yazılmış ibareler bulunan paraların Afrika'da eski bir sultanlığa ait olduğu ve keşifçilerin Avrupalılardan asırlarca önce burayı ziyaret ettikleri belirlendi.
Avustralyalı bilim adamı Ian McIntosh, ülkesinin kuzeyinde bulunan beş bakır paranın, ülke tarihinin yeniden yazılmasına yol açacağını söyledi. Paraların tarihinin 900'lü yıllara kadar uzandığı ve Afrika kökenli olduğu düşünülüyor.
Avustralya'nın yazılı tarihi ancak 1606'ya kadar gidiyor. Araştırmacılar, bin senelik paraların keşiften 6 asır önce Avustralya'ya nasıl ulaştığını araştırıyorlar.
Ian McIntosh, paraların ilk kez 1944'te Maurie Isenberg isimli asker tarafından bulunduğunu söyledi. nbsp;Avustralya'nın kuzey sahillerindeki Wessel Adaları'nda konuşlu askerin paraları toprağa gömülmüş vaziyette bulduğu kaydedildi. Isenberg 1979'da paraları Avustralya'da bir müzeye gönderdi. Paralar şimdi bilim adamları tarafından araştırmalara konu oluyor.
Paraların Afrika'da Kilwa sultanlığına ait olduğu bildirildi. Günümüzdeki Tanzanya açıklarında bir ada olduğu kaydedilen Kilwa'nın 13. asırla 16. asır arasında Hindistan'la yoğun ticari ilişkisi olduğu belirtiliyor.
1770'te Kaptan Cook Avustralya'nın doğu sahillerini keşfeden ilk Avrupalı olmuştu. McIntosh, bulunan paraların, diğer medeniyetlerin Avrupalılardan 6 asır önce Avustralya ile temas kurduğunu gösterdiğini ifade etti. Bu da Avustralya tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...