Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türk iş adamlarına seyahat zulmü

Düzenleyen:
Türk iş adamlarına seyahat zulmü

GÜNDEM Haberleri

Fuardan fuara koşan ve zamanla yarışan iş adamları, vize alabilirlerse saatlerce sıralarda bekletiliyor, taciz boyutuna varan sorulara muhatap oluyor

Fikret ÇENGEL

Türkiye’nin ihracat bel kemiğini oluşturan Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler için ürünlerini dünyaya pazarlıkları en önemli platform fuarlar. Her sektörden temsilciler, dünyanın değişik ülkelerinde fuarlardan fuara koşuşturuyor. Bu platformda alıcılar ile bir araya gelen ihracatçılar, pazar payı kapmak için olağanüstü bir rekabet gösteriyor. Son dönemlerde iş adamları fuar katılımlarında sistematik bir direniş ile karşı karşıya. Özellikle son yıllarda Almanya ve Fransa’nin vize zorluklarını aşmak mecburiyetinde kalan girişimciler bu defa da sınır kapılarındaki eziyete göğüs germek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz hafta SIAL Paris 2016 Gıda Fuarı’na katılmak isteyen iş adamları, sınır kapısında isyan ettiren bir muameleyle karşılaştı. Pasaport girişinde 3 saatten fazla bekletilen iş adamları, polis sorgusunda da alışık olmayan sorulara muhatap oldu. 10 gişe olmasına rağmen sadece 1 gişeyi açık tutan Fransa polisi, yolcuları saatlerce ayakta bekletti. Önceki gün aynı manzara Almanya sınır kapısında da yaşandı. Hem ülkeye girerken hem de çıkarken, Türk yolcuların güvenlik ve pasaport geçişi tek hatta indirildi. Kuyruklarda Alman polisine tepki gösteren iş adamlarına ise Alman polisi, “Bekleyeceksiniz”, “Bu benim problemim değil” türünden cevaplar verdi. Oysa fuara katılan ortalama her iş adamının pasaportunda onlarca vize ve önceki tarihlere ait giriş çıkış mühürleri var. Uygulamaya tepki gösteren bazı iş adamları, “Polis bize kaç gün kalacağımızı sorduktan sonra dönüş biletimizi istiyor. Kalacağımız gün sayısına göre yanımızda olması gereken miktarı söylüyor ve ibraz etmemizi istiyor. Yetmiyor, cebimizdeki paraları sayıyor. Pasaportta sadece bu sene 3-4 girişim var Almanya’ya, bunları gördüğü hâlde bize mülteci muamelesi yapılıyor” diye konuştu.

Resepsiyon aşçısına bile vize verilmedi

Almanya’nın ‘pes’ dedirtecek bir uygulamasını da Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel’den öğreniyoruz. Plastik ve Kauçuk Sanayi Fuarında Türk stantlarını ziyaret eden Başkonsolos Gürel’e iş adamları vize ve AB ülkelerine girişlerde yaşanan problemleri iletti. Gürel, kendilerinin dahi bu problemleri birebir yaşadıklarını bir örnekle şöyle aktardı: “29 Ekim için Düsseldorf’taki InterContinental otelinde bir resepsiyon vereceğiz. Otelden bir ricamız oldu ve yemeklerin hazırlanmasında Türkiye’deki InterContinental otelin aşçısının da katkı vermesini istedik. Otel yönetimi hemen harekete geçti ve İstanbul’dan bir aşçısını davet etti. Ancak öğrendik ki, konsolosluk güvenlik gerekçesiyle vize vermemiş. Hemen İstanbul’daki Alman konsolosu ile temasa geçtik. Durumu aktardık ama bize ‘Almanya’da aşçı yok mu’ türünden bir cevap verildi. Yarın konu ile ilgili bir gelişme bekliyoruz...”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...