Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Siber saldırıya yerli kalkan

Düzenleyen:
Siber saldırıya yerli kalkan

TEKNOLOJİ Haberleri

Ankaralı bir Ar-Ge firması, savunma ve bankacılık başta olmak üzere kamu ve özel sektör için kritik öneme sahip veri depolama sistemini yerli imkânlarla üretti

Teknolojinin gelişip yaygınlaşmasıyla son yıllarda siber saldırılarda artış gözlenmeye başladı. Bu saldırılardan korunmada ise yerli sistemler önemli bir kalkan işlevi görüyor. Buna yönelik olarak, Ankaralı bir Ar-Ge firması, savunma ve bankacılık başta olmak üzere kamu ve özel sektör için kritik öneme sahip veri depolama sistemini yerli imkânlarla üretti. Hacettepe Teknokent’te çalışmalarını sürdüren NGX Storage firmasının Üst Yöneticisi Beyhan Çalışkan, ürünün yüksek teknoloji içerdiğini belirterek, kamu kurumları, bankalar, özel şirketler gibi geniş ölçekli veri tabanına sahip kurumların verilerinin saklanmasına imkân tanıdığını ifade etti.

TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLI

Ürünün exabyte düzeyindeki verileri depolayabildiğinin altını çizen Çalışkan “Bu anlamda geliştirdiğimiz mimarinin bir sınırı yok ama günümüzdeki donanım üreticilerinin bize sağlayabildiği imkânlar çerçevesinde yüzlerce hatta binlerce petabaytlık veri depolama havuzu oluşturabiliyoruz” dedi. Çalışkan, Türkiye’nin bu konuda tamamen yurt dışına bağımlı olduğuna dikkati çekerek, dünyada sektörde faaliyet gösteren çok büyük firmalar bulunduğunu, Türkiye pazarının tamamının da ABD’li firmaların etkisinde olduğunu ifade etti. Bir yıl önce TÜBİTAK’a proje sunduklarını ifade eden Çalışkan, “Küresel protokolleri bütünleşik olarak sunabilen, petabayt boyutunda genişleyebilen ve aynı mimarileri tamamen flaş sistemlerden oluşabilen veya hibrit flaş ve disklerin aynı sistem içinde yer aldığı katmanlı mimaride sunabilen tek firmayız” dedi.

HEDEF, PAZARIN YÜZDE 15’İ

Uluslararası Veri Birliğinin (IDC) 2011 yılındaki araştırmasına göre, Türkiye’nin veri depolama hizmeti için yılda 200 milyon dolar ödediğini belirten Çalışkan, pazarın da her yıl yüzde 15-18 arasında büyüdüğünü kaydetti. Benzer araştırmalara göre dünyada her yıl üretilen verinin bir önceki yıla göre iki kat arttığını anlatan Çalışkan, “Bu anlamda veri depolama sistemlerine ihtiyaç sürekli büyüyor. Dolayısıyla ülkemiz açısından masraf da sürekli artıyor” dedi. Çalışkan, gelecek yıl sonu itibarıyla Türkiye’de pazarın en az yüzde 15’ini almayı amaçladıklarını dile getirdi.

SIZMAYA KARŞI

Türkiye’nin satın aldığı bütün cihazların ithal olması sebebiyle içindeki yazılımın tam olarak bilinmediğinin altını çizen Çalışkan, söz konusu cihazlara arayüz haricinde müdahale edilemediğini belirtti. Çalışkan “Dışarıdan sızma durumunun bile fark edilmesi mümkün değil. Bizim yazılımımız tamamen yerli olduğu için sistem üzerinden dışarıya çıkabilecek her türlü veriyi kontrol edebiliyoruz veya dışarıdan gelen saldırıları çok kısa sürede tespit edip tedbir alabiliyoruz” diye konuştu.

AVRUPA'DAN TALEP

Türkiye’de bazı kurumların veri depolama hizmeti için yılda 1 milyon dolar ödediğini belirten Çalışkan “Bizim bu noktada katkımız, hem katma değerli ürün üretmek hem de bu paraların yurt dışına gitmesini engellemek” değerlendirmesinde bulundu. Çalışkan, Doğu, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde her çeyrekte 1,2 milyar dolarlık pazar açıldığını, kendilerin de bu pazarlarda aktif olmayı amaçladıklarını belirtti. Bu tür sistemlerin küresel fiyatlarının yüksekliğine dikkati çeken Çalışkan “Biz bu cihazlarla çok rekabetçi fiyatlarla Avrupa ülkelerinden dahi talep alıyoruz ve bu talepler 2-3 milyon dolar civarında” dedi. 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...