BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kulaklara dikkat!

Kulaklara dikkat!

Kirli denizlere girmeyin... Kimyasal madde içeren havuz suları kulak ve sinüsler için çok zararlı... Sinüzit ve nezle gibi rahatsızlık durumlarında dalış yapılması kulak zarına zarar verebilir...



KBB Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, kirli deniz ve havuzlara girilmemesi gerektiğini belirterek, kirli ve kimyasal madde içeren havuz sularının kulak ve sinüsler için zararlı olduğunu söyledi. Deniz mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Türkiye Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, dış kulak yolu kulak kepçesi ile kulak zarı arasında erişkinlerde 2.5 cm, çocuklarda ise 1.5 cm’lik bir kanal olduğunu ifade etti. Havuz ve kirli deniz suyu ile uzun süreli temas ve temizlemek maksadıyla dış kulak yoluna sokulan ucu pamuklu çubukların, toka gibi nesnelerin dış kulak yolunun koruma mekanizmalarını bozduğunu kaydeden Özbek, dış kulak yolundaki koruyucu kulak salgısının sık sık ve abartılı yapılan temizlemelerden olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Özbek, “Bu durumlarda dış kulak yolu cildi kurur ve kabuklu, kaşıntılı bir durum meydana gelir. Ayrıca kulak çubuğu gibi nesnelerle yapılan temizleme esnasında dış kulak yolu ağzındaki kirlerin bir kısmı da farkında olmadan içeriye itilmektedir, bu da zamanla dış kulak yolunun iç kısmında bir kir birikmesine yol açacaktır” dedi. Kimler İÇİN TEHLİKELİ? Dış kulak yolu enfeksiyonunda kulak ağrısı, akıntı ve işitme azlığı şikayetlerinin olduğunu belirten Opr. Dr. İlhan Özbek, “Kulak kepçesi ve dış kulak yolu dokunmakla ağrılıdır. Çiğneme ve konuşma gibi çene hareketleri ağrıyı artırabilir. Kulak deliği kızarmış ve şişmiştir, bazen de daralır ya da tamamen kapanır. Kulak kepçesinin önünde, arkasında, ensede ağrılı lenf bezleri büyümesi olabilir. Halsizlik ve hafif ateş yükselmesi görülebilir” diye konuştu. Opr. Dr. İlhan Özbek, deniz mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: “Kulak zarının delik olduğu orta kulak iltihaplarında ve kulak zarına tüp takılmış olanlarda kulak tıkacı kullanılmalıdır. Sinüzit ve nezle gibi durumlarda dalış yapılmamalıdır. Bu durumlarda kulak zarında hasar oluşabilir. Dalma sırasında kullanılan kulak tıkaçları da dış kulak yolu ve kulak zarı hasarına sebep olabilir. Orta kulak problemi olan çocuklarda beraberinde genellikle geniz eti büyümesi de mevcuttur, bu çocukların havuza girmeleri sakıncalıdır, çünkü havuz temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler burun ve geniz bölgesi mukozasını tahriş ederek kulak ve sinüslere zarar verebilir. Aynı durumdaki çocukların denize girmesi önerilmektedir, çünkü deniz suyu mukoza için sağlıklı sudur.” DÜNYA YEMEK KİTAPLARI YARIŞMASINDA 3 TÜRK YAZAR ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ Yazarımız Sevim Gökyıldız (solda), ödül alan diğer Türk yazarlarla birlikte... Sevim Gökyıldız’a ‘Dünya lezzet ödülü’ Tansu Sarıtaylı PARİS İHA Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 14. Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda yazarımız Sevim Gökyıldız’la birlikte 2 Türk yazarının kitapları ödüle layık görüldü. Paris’te gerçekleştirilen yarışmaya 48 ülkeden yemek üzerine yaptıkları yayınlarıyla tanınan dünyaca ünlü birçok dergi ve gazete yazarı katıldı. Yazarımız ve Mutfak Dostları Derneği İkinci Başkanı Sevim Gökyıldız’ın kaleme aldığı “İstanbul’da 40 yıllık 40 lezzet durağı” adlı kitap, jüri özel ödülüne layık görülürken, ödülünü almak üzere sahneye gelen Sevim Gökyıldız, “Bugün benim için çok büyük bir gün. Bugün 1 Temmuz 2009. Fransa’da 9 ay sürecek olan ‘Türkiye Mevsimi’ etkinliklerinin başladığı bir gün. Bu ödülü Türkiye adına, ülkemin rengi olan turkuaz bir kıyafet içinde alıyorum. Ülkem ve kendim adına jüriye teşekkür ediyorum” dedi. Ödül alan bir başka Türk yazar ise, “Net 425g” adını taşıyan kitabıyla Gamze Bursa oldu. Dr. Ahmet Uhri ile Asuman Albayrak ve Ülkü M. Solak tarafından yazılan ve Metro Kültür Yayınları tarafından yayınlanan “Hitit Mutfağı” adlı kitap da jüri tarafından ödüle layık bulundu. Ödülü kitabın yazarları adına Metro Yayıncılık’tan Şebnem Sayıl ile Ayşe Nilhan Aras aldı. İNCİ “-Güneş lekeleri için bir kaşık yoğurt ve bir tatlı kaşığı da kabartma tozu yeterli. İkisini birden karıştırın ve bir saat dinlendirin, sonra peeling olarak uygulayın. Ayrıca güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Yüzdeki lekeler için de keten tohumunu kaynatın ve suyuyla cildinizi temizleyin...” (...Suna Dumankaya/ Güzellik Uzmanı) SİZDEN GELENLER ABDULLAH GÜLER Sevgili dedeciğim Enver İlhan; seni ve Fenerbahçe’yi çok seviyorum... (İ. Civciv’in albümünden) İYİ Kİ DOĞDUN GÜLAY Dün doğum gününü kutladığımız bu güzel kız bize Adana’dan gülümsüyor... (B. Parıltı’nın albümünden) Mesajınız (...Hatice Polat’ın mesajı) CANIM ARKADAŞIM BETÜL Ne kadar uzakta olursan ol; her zaman aklımdasın... Kalbimdeki güzel yerin Yeni yaşın kutlu olsun canım... Hayat sana hep güzel kısmıyla gülümsesin... Nice nice güzel yıllara... Tarifiniz (...Aysun Hanım’ın tarifi) BALLI PATLICAN MAL­ZE­ME­LER: > 2 adet patlıcan > 1 çay bardağı zeytinyağı > 2 yemek kaşığı domates püresi > 2 adet sarımsak > 1 yemek kaşığı bal > 1 tatlı kaşığı soya sosu > 1 çay kaşığının ucuyla kekik > 1 bardak su > Tuz ve karabiber HA­ZIR­LA­NI­ŞI: Patlıcanları çizgili olarak soyun, zar şeklinde doğrayın. Soğuk ve tuzlu suda bekletin. Ufak bir sos tenceresine; 2 yemek kaşığı sıvıyağ, domates püresi, ezilmiş sarmısak, bal, soya sosu, kekik, tuz, karabiber ve 1 bardak suyu koyun. 15 dakika pişirin, sudaki patlıcanları çıkartın. Kağıt havluyla fazla suyunu alın, kızgın yağda kızartın, sıcak sıcak ballı sosun içine atın. 5 dakika sosla birlikte pişirin. Servis tabağına alın. Afiyet olsun...
Reklamı Geç
KAPAT