İstanbul'da Çerkez protestosu

İstanbul'da Çerkez protestosu

Politika Haberleri

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rusya Konsolosluğu önünde toplanan Çerkezler, 'Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nün 149. yılı nedeniyle meşaleli eylem yaptı.



Eylemde konuşan Çerkez Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, "Bu süreçte 2 milyona yakın insanımız vatanından atılmış, bunlardan yaklaşık 500 bini hayatlarını kaybetmiştir" dedi.
Çerkez Dernekleri Federasyonu, 'Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nün 149. yılı nedeniyle anma ve protesto gösterisi düzenledi. Yoğun güvenlik önleminin alındığı eyleme çok sayıda Çerkez katıldı. Eyleme yerel kıyafetleri ile gelen Çerkezler, vatandaşların ilgi odağı oldu. Galatasaray Meydanı'nda toplanan grup, daha sonra Rusya Konsolosluğu önüne geçti. Rusya aleyhine slogan atan eylemciler, meşale yakıp ağıtlar okudu.
Eylemde konuşan Çerkez Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan, Çerkezlerin istilacı kavimlerin yüzyıllarca saldırısına maruz kaldığını söyleyerek, "Bu zulmün son halkası da Rus Çarları oldu. 1556'da Astrahan'ı yıkarak kapısına dayandığı Kafkasya'da tam 300 küsur sene Çerkezlere kan kusturdular. Cengiz'in bir ömür süren vahşetini, Rus Çarları yüzyıllar boyunca devam ettirdi" diye konuştu.
Kafkas-Rus savaşlarının 300 yıl sürdüğünü hatırlatan Kaplan, "Bu süreçte 2 milyona yakın insanımız vatanından atılmış, bunlardan yaklaşık 500 bini hastalık, açlık, deniz kazaları gibi sebeplerle yollarda ve ilk vardıkları yerlerde hayatını kaybetmiştir" şeklinde konuştu.
Farklı ülkelerde yaşayan Çerkezlerin anavatanlarına dönme ve Çerkezya'ya sahip çıkma konusunda destek isteyen Kaplan, 2014 yılında yapılacak olan Soçi'deki olimpiyatlara engel olunmasını istedi. İHA
Atılan sloganların ardından Çerkezler, olaysız şekilde dağıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...