Balını, biberini getir ortak tesiste paketle

Düzenleyen:
Balını, biberini getir ortak tesiste paketle

Ekonomi Haberleri

Biberi, balı, çayı olan, ancak bunları paketleyecek tesisi ve pazarlayacak imkânı bulunmayan küçük üreticiler, Sanayi Bakanlığının teşvikiyle kurulan ortak üretim tesisleri sayesinde ürünlerini ticarileştiriyor.

Ö. Faruk BİNGÖL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı; Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerin üretim tesisi ve pazarlama gibi en büyük ihtiyaçlarını gidermede önemli rol üstlendi. Program kapsamında özellikle ortak kullanım üretim tesislerinin kurulması, birçok ürüne katma değer kazandırdı. Bu ürünlere pazarlama desteği de verilerek, küresel ticaret arenasında rekabet gücü sağlandı.

AB İŞ BİRLİĞİ İLE

Türkiye ve AB mali iş birliği anlaşması çerçevesinde, 2007’den bu yana yaklaşık 600 milyon avro bütçe ile sürdürülen program kapsamında, 2014 yılına kadar 43 ilde 59 projeye mali kaynak aktarıldı. Söz konusu dönemde yüzlerce KOBİ’yi temsil eden ticaret ve sanayi odaları, STK’lar ve üniversiteler; bölgelerinin ve temsil ettikleri işletmelerin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri projeleri Bakanlığa sunarak, üreticiyi Ar-Ge, teknik altyapı, dış ticaret, pazarlama, lojistik ve depolama gibi alanlarda önemli desteklerle buluşturdu. AB-Türkiye iş birliğinin 2014-2020 yıllarını kapsayan yeni döneminde de, sadece bölgesel kalkınma hedeflenen yerler değil, Türkiye’nin bütün bölgeleri uygulama haritasına dâhil edildi. Bu dönemde özellikle kümelenme, finansmana kolay erişim, Ar-Ge, teknoloji ve üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması gibi alanlara yoğunlaşılacak. Bugüne kadar yürütülen faaliyetler arasında; Doğu Karadeniz’deki çay ve bal projesinden, Maraş’taki biber ve Hatay’daki mobilya projelerine kadar, çok sayıda bölgesel kalkınma hamleleri yer alıyor.

"MARAŞ BİBERİ" ARANAN LEZZET HALİNE GELDİ

Türkiye’de yetiştirilen kırmızı biberin yaklaşık yüzde 20’si, nihai ürün olarak ise yaklaşık yüzde 60’ı Kahramanmaraş’tan tüketiciye arz ediliyor. Maraş biberi rengi, aroması ve acılık oranıyla, pul, ipek ve toz biber olarak dünyada beğenilen ve aranan bir ürün olma özelliği taşıyor. Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de, “Maraş Biberi İş Kümesi” projesini hayata geçiriyor. Bu küme bünyesinde KOBİ’lerin ortak kullanabileceği paketleme ünitesi kurularak, teknolojiye erişim sorunlarına çözüm üretildi. Toplam bütçesi 2,6 milyon avro olan proje kapsamında; Maraş biberini üreten, işleyen ve pazarlayan KOBİ’ler arasında iş birliği geliştiriliyor. Ayrıca işletmelerin ürünlerini, son teknolojilerle analiz ettirebileceği gıda laboratuvarı bulunuyor.

BALCILAR İÇİN 10 MİLYON AVROLUK TESİS

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, bal üretimi ve ihracatına yön çizecek büyük bir projeye imza attı. Projeyle Ordu’da üretim, işleme, paketleme, depolama ve pazarlama için teknoloji temelli büyük bir tesis kuruluyor. Bu tesisten ülke genelindeki tüm sektör temsilcileri yararlanabilecek. Ayrıca burada uluslararası akreditasyona sahip Test ve Analiz Laboratuvarları hizmet veriyor. Böylece ihracat için ‘kalite belgesi’ de alınabiliyor. Bütçesi 10 milyon avro olan “Arım Balım Peteğim Projesi” için; Giresun, Rize, Trabzon, Sinop, Samsun ve Ordu’da temas noktaları kuruldu. Böylece KOBİ’ler hem sorularına daha kolay cevap alabiliyor hem de kendi imkanlarıyla elde edemeyecekleri fırsatlara ulaşabiliyor. Arıcılığın, gelir seviyesi düşük, kırsal kesimlere uygun bir geçim kaynağı olduğu düşünüldüğünde, gerek istihdam gerek ekonomik açıdan projenin önemi daha iyi anlaşılıyor.

KLASİK MOBİLYAYA TEKNOLOJİK ATÖLYE

Hatay, el yapımı klasik mobilyacılık üretiminde önemli bir yere sahip. 1.500 mobilya üreticisi KOBİ ve 6 bin çalışanının imzası bulunan Hatay’dan çıkma el yapımı klasik mobilya, Türkiye ve komşu ülkelerde büyük rağbet görüyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, KOBİ ağırlıklı olarak yürütülen bu sektörün kalite ve kapasitesini geliştirmek, rekabet gücünü artırmak, yeni tasarımların geliştirilmesini sağlamak için, 7,3 milyon avro bütçeyle “Hand Made in Hatay” projesini yürütüyor. Proje kapsamında kurulan ortak mobilya üretim tesisi, el yapımı mobilya üreticilerine ileri teknoloji makine ve ekipman imkânı sunuyor.

RİZE'NİN ÇAYINI DÜNYA İÇECEK

Türk çayının dünya pazarında söz sahibi olması yönünde atılacak öncelikli adımlar arasında; çay sektörünün rekabet gücü ve kalitesinin artırılması, bu konuda sürdürebilirliğin sağlanması, sektördeki aktörler arası iş birliği ve koordinasyonun güçlendirilmesi sayılabilir. İşte bu adımları harekete geçirecek proje, çayın başkenti olarak bilinen Rize’den geldi. Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Rize Ticaret Borsası; çay sektöründe karşılaştıkları problemleri ortadan kaldırmak, kalite ve kontrolü daha sağlıklı bir biçimde yapmak ve ürün geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak için, çay işleme ve paketleme tesisi kuruyor. Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi, yaklaşık 10 milyon avro ile destekleniyor. Özellikle paketleme sistemine sahip olmayan çay üreticileri, bu paketleme tesisini kullanabiliyor. Rize çayının markalaşması için yurt dışına tanıtımı da yapılıyor, KOBİ’lere pazara giriş aşamasında destek olacak danışmanlık hizmetleri veriliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...