Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Epikardiyal yağ birikimi kalp hastalığı riskini artırıyor

Düzenleyen:
Epikardiyal yağ birikimi kalp hastalığı riskini artırıyor

SAĞLIK Haberleri

Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda birçok risk faktörü olduğunu söyleyen Kardiyolog Prof. İbrahim Keleş, epikardiyal yağ birikiminin de kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp hastalıklarından ölüm tüm ölümler arasında birinci sırada bulunuyor.  İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümünden Prof. Dr. İbrahim Keleş, kalp hastalıklarından korunmak için öncelikle, bu hastalıklara yol açan risk faktörleriyle mücadele etmek gerektiğini söyledi. Prof. Keleş, yüksek tansiyon, sigara, kolesterol, stres, cinsiyet gibi risk faktörleri ile birlikte epikardiyal yağ birikiminin de kalp-damar hastalıklarına zemin hazırladığını belirtti.  Keleş, “Yeni çalışmalar ve bizim de yaptığımız bir çalışma epikardiyal yağ birikiminin de bir kardiyometabolik risk faktörü olduğunu göstermiştir. Kalbin dış tabakalarını ve ana koroner damarların etrafını kaplayan bu yağ birikimi olgusu diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak artık önemli bir risk faktörü olarak tanımlanmaktadır” dedi.

PREEKLAMPSİYE DE NEDEN OLABİLİR

Epikardiyal yağ birikiminin ekokardiyografi ile ölçüldüğünü ve tanıda önemli avantaj sağladığını belirten Prof. Keleş, “Nitekim ekibimizin yaptığı çalışmada; hamilelerde ölümcül olabilen, yüksek tansiyon ve kalp tulumu ile kendini gösteren preeklampsinin bu yağ birikiminden kaynaklanabildiği gösterilmiştir” dedi. Çalışmayı geçtiğimiz günlerde Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılan uluslararası konferansta sunduğunu belirten Prof. Dr. Keleş, çalışmanın üçüncülük (bronz) ödülüne layık görüldüğünü kaydetti.
Epikardiyal yağ birikimi kalp hastalığı riskini artırıyor

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...