İsrailli generaller için kırmızı bültene ret

İsrailli generaller için kırmızı bültene ret

GÜNDEM Haberleri

7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Mavi Marmara" davasında, dönemin 4 İsrailli generali hakkında yakalama ve kırmızı bülten çıkarma talebi reddedildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Mavi Marmara" davasında mağdurların dinlenmesine devam edildi. Mahkemede ifade veren mağdurlardan Muhammed Latif Kaya, İsrail askerlerinin yarım metreden ateş ettiğini söyledi. Dehşeti yaşayan mağdurlardan Kaya, "Yerde yatan yaralı arkadaşlarımıza doktorların müdahale etmesine dâli izin vermediler. İfade işlemleri sırasında İngilizce konuşan İsrailli yetkililer 'biz bu pisliği nasıl temizleyeceğiz?' diye birbirleriyle konuşuyorlardı" diye konuştu.
"ADRESLERİMİZ ELLERİNDE VARDI"
Tamamen insanî yardım amaçlı yola çıktıklarını belirten Kaya, "Biz, yakın çevremizden, 'benim için bir yetimi öper misin, şu küpeyi babası ölmüş bir kıza hediye eder misin?' şeklinde dileklerle yola çıktık. Kabus gibi bir saldırı oldu. İfademizi alırken adreslerimiz ellerinde vardı. Bütün bilgilerimiz ellerindeydi. Bize neden ateş etmediğimizi sordular. Biz de savaşmaya gelmediğimizi belirtik. 'Siz niye bize ateş açtınız?' diye sorunca da sustular cevap veremediler" şeklinde konuştu.
Kendilerine yapılanların vahşice olduğunu söyleyen Kaya "Bir arkadaşımız yaralıydı. Vücudundaki mermiyi çıkartırken narkoz kullanmadan neşterle kesip, mermiyi parmaklarıyla çıkardılar" dedi. Kaya ifadesinin devamında " Bu yapılanları Türk ordusu duyunca pişman olacaksınız, dedim. Bana genel kurmay başkanınızın olaydan haberi var" dediler.
TEBLİGATIN SON DURUMU SORULACAK
Mahkeme başkanı verdiği ara kararda tebligatın İsrail Adalet Bakanlığı'na yapılmış olduğu ancak sanıklara bizzat yapılıp yapılmadığını Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne sorulmasına, yakalama kararının bundan sonra verilmesine hükmetti. Dava 10 Ekim 2013'e ertelendi. Mavi Marmara davasının 4. duruşmasında 11 Türk vatandaşının yanı sıra İngiltere, Fransa, Endonezya, İtalya ve Kosova'dan gelen 16 yabancı mağdur ifade verdi. İfade verenlerden Bounoua Mohammed " Ellerimizi arkadan kelepçelediler. Ben o zaman 18 yaşındaydım. Sürekli psikolojik şiddete maruz kaldım. Yaralı arkadaşlarıma yardım ettiğim için dayak yedim. Bir defa da sırf Arapça konuştuğum için saldırıya maruz kaldım" dedi. Alınan ifadelerin ardından duruşmada söz alan mağdur avukatları, sanıklar hakkında yakalama ve kırmızı bülten taleplerini mahkeme heyetine ilettiler. Mahkeme heyeti, sanıklara gönderilen tebligatların bizzat yapılıp yapılmadığının henüz belirlenememiş olması gerekçesiyle sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin talepleri reddederek, duruşmayı 10 ekime erteledi. nbsp;Yusuf GÜLBAKAN nbsp;İSTANBUL



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...