ABD askerleri ilk kez Norveç'e konuşlanacak

Düzenleyen:
ABD askerleri ilk kez Norveç'e konuşlanacak

DÜNYA Haberleri

Norveç Savunma Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren ilk kez yabancı askerlerin Norveç'te konuşlanmasına izin verildiğini açıkladı.

Reuters'in haberine göre, deniz piyadeleri ocak ayından itibaren Norveç'in Vaernes askeri üssünde konuşlanacak. NATO'nun kurucu üyelerinden ve ABD'nin de yakın müttefiği olan Norveç'in bu önlemi uzun süredir çekindiği Baltık'taki Rus askeri varlığına karşı tedbir amacıyla aldığı düşünülüyor.

NATO askerleri daha önce de talimler için Norveç'e gelmiş ancak kalıcı olarak bu ülkede hiç bulunmamışlardı.

"ASKERLERİMİZİ GÜÇLENDİRMELİYİZ"
Savunma Bakanı Ine Eriksen Soereide, ABD'nin en önemli müttefikleri olduğunu ve bu ülke ile yakın ikili ilişikiler kurmayı amaçladıklarını kaydetti. Soereide, "Norveç'in etkin biçimde savunulması müttefiklerin güçlü işbirliğine bağlıdır ve bunun içinde Norveç topraklarında etkin olabilmeleri için onlara gerekli imkanları sağlayacağız" dedi. Ancak bakanın bu açıklamalarına muhalefetten de tepkiler gecikmedi. Devlet televizyonu NRK'ye konuşan Sosyalist Parti'nin lideri Audun Lysbakken, "Dünyaya sağlıklı sinyaller göndermiyoruz. Norveç'te öngörülemeyen soğuk politikalarla karşı karşıya kalmamalıyız. Ülkemizde ABD askerlerinin kalıcı varlığı yerine kendi askerlermizi güçlendirmeliyiz" dedi.

"TALEBİMİZİ KABUL EDERSE NATO'NUN GÜCÜ ARTACAKTIR"
ABD'nin Avrupa'daki deniz piyadeleri komutanı General Nelson, geçtiğimiz günlerde CNN'e yaptığı konuşmada Norveç'e bu konudaki taleplerini ilettiklerini kabul ederken; "Norveç Silahlı Kuvvetleri'yle aramızdaki yakın ilişkiden çok memnunuz. Norveç'teki varlığımız bu ilişkiyi geliştirecek ve beraber hareket edebilme kabiliyetimizi arttıracaktır. Eğer Norveç hükümeti talebimizi kabul ederse, NATO'nun Kuzey Avrupa'daki gücü ve etkinliği artacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...