Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Emeklilik açığımız 125 milyar avro

Düzenleyen:
Emeklilik açığımız 125 milyar avro

Ekonomi Haberleri

Yaşlanan nüfus, azalan tasarruflar geleceğimizi tehdit ediyor. AvivaSA’nın araştırmasına göre, emeklilikte sıkıntı çekmemek için kişi başına 3.200 avro biriktirmeliyiz.

Önder ÇELİK

Türkiye’de hükûmet, tasarruf açığını kapatmak için; ‘BES’e zorunlu katılım’, ‘Konut Hesabı’, ‘Çeyiz Hesabı’ gibi bir dizi tedbir alırken, bireysel emeklilik şirketi AvivaSA’nın Deloitte’e yaptırdığı araştırma, bu konuda daha çok yol alınması gerektiğini gösteriyor. Avrupa’nın 9 ülkesinde yapılan ‘Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı’ adlı araştırma, Türkiye’de 2017 ile 2057 yılları arasında emekli olacak nüfusun, var olan hayat standartlarını emeklilik döneminde de devam ettirebilmeleri için her yıl kişi başına 3 bin 200 avro, toplamda ise 125,2 milyar avro ek tasarruf yapması gerektiğini ortaya koydu. Bu rakam, GSYİH’nin yüzde 19’una denk geliyor. Türkiye 125,2 milyar avroluk tasarruf açığında araştırma içindeki ülkeler arasında 5. sırada yer alırken, GSYİH ile kıyaslandığında açığı en fazla olan ülke oldu. Tasarruf miktarı 60 yaşındaki bir birey için yıllık 8 bin avro iken, 20 yaş grubundaki biri için 1.000 avro olarak hesaplandı. 2010 yılında yapılan aynı araştırmada ise, yapılması gereken tasarruf miktarı yıllık 91 milyar avro; kişi başına düşen tasarruf açığı ise 2.400 avro olarak tespit edilmişti.

YAŞLANIYORUZ

Araştırmaya göre, Türkiye ve Avrupa nüfusu hızla yaşlanıyor. 2057 yılına gelince, Avrupa’da yetişkin nüfusun yüzde 60’ını, Türkiye’de ise yüzde 40’ını yaşlı nüfus oluşturacak. Avrupa’da şimdi yüzde 30’larda olan yaşlı nüfus oranı Türkiye’de yüzde 11’ler seviyesinde seyrediyor. 

BES'E %25'LİK KATKININ DÜNYADA EŞİ YOK

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, araştırmayla sorunu tespit ederek, atılacak adımları belirleyebilmeyi ve ilgili paydaşları aksiyona davet etmeyi hedeflediklerini vurguladı. Kurdaş, “Türkiye gibi birçok ülke, gelecekteki büyük tasarruf açığına şimdiden dikkat etmeli ve derhal önlemler almaya başlamalı. Rapor, her ülkeden her yaştan insanın emeklilikleri için daha fazla tasarruf etmeleri gerektiğini ortaya koyuyor. Bu sorunun çözümü için, konunun tüm paydaşları üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeliler. Türkiye’de devlet bireysel emeklilik sistemine yüzde 25 oranında katkı sağlıyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bu desteğin devam etmesini çok önemsiyoruz” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...