BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Vitamin ve mineral deposu DONDURMA

Vitamin ve mineral deposu DONDURMA

Çocukların gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmesi gerektiğini belirten uzmanlar, dondurmadan önce ve sonra da su içilmesini tavsiye ediyor



Havaların iyice ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi. Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca dondurmadan önce ve sonra su içilmesinin de vücud için yararlı olduğu ifade edildi. BESLEYİCİ DEĞERİ ÇOK YÜKSEK Ramazan Çelebi, dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte, A, D, E, C ve B grubu vitaminler, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında problemsiz olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Dengeli beslenen bir çocuk, gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.’’ Dondurmanın, süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi, güvenli, gıda kurallarına uygun, hijyenik şekilde üretilip, satıldığı takdirde, dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi. ERİMİŞ DONDURMA SAKINCALIDIR Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Sağlıksız şartlarda yapılmış dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmeli, merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden kaçınılmalı. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma, soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.’’ Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın, özel solüsyon içinde tutulmaması, açıkta, su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların, besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır...” Güneş lekeleri için EGZA YAĞI Awe Cemre Egza yağı, yazı karşıladığımız şu günlerde hassas ciltleri koruyarak derinlemesine bir bakım sağlıyor ve güneş lekelerini gideriyor. Hassas ciltler için uygun olan egza yağı, cildin kuruyarak çatlamasını ve kabarmasını önlüyor. Güneşin kendisini hissettirdiği bu aylarda cilt lekelerine, güneşten dolayı oluşan çillere ve yine cilt kızarıklıklarının giderilmesine yardımcı olurken, bahar ve yaz aylarında oluşan cilt kaşıntıları için de son derece etkili oluyor. Tahriş olmuş ciltleri beslemenin yanı sıra tahriş olmuş deri üzerinde de çok faydalıdır. SİZDEN GELENLER RÜMEYSA DURU SELEN Ailenin gülü, dedesinin bir tanesi... Tarifiniz (...Ayşe Yıldız G. Tarifi) PATATES OTURTMA MALZEMELER > 1 kilo patates > 1 kilo kuzu kuşbaşı et > 3 tane kuru soğan > 7 diş sarımsak > 5 adet domates > 1 kaşık kırmızı biber > 3 bardak sıvı yağ HAZIRLANIŞI: > Bugün sizlerle patates oturtma yemeğinin tarifini paylaşmak istiyorum. İnşallah beğenirsiniz. Önce patateslerimizi kızartmalık şekilde doğruyoruz. Daha sonra patateslerimizi güzel fazla kızartmamak şartıyla kızartıyoruz. Kızartma işlemi bittikten sonra etimizi pişiriyoruz. Daha sonra 3 tane soğanı etimizin içine koyup pişiriyoruz. Daha sonra 5 tane domatesimizi rendeliyoruz. 7 diş sarmısağımzı aynı domates gibi rendeliyoruz. Daha sonra kare bir borcama kızarttığımız patatesleri koyuyoruz. Daha sonra etimizi koyuyoruz. Daha sonra hazırladığımız domates sosumuzu et ile patateslerimizin üzerine şekil vererek koyuyoruz. Hem yararlı hem de nefis bir yemek herkese tavsiye ederim. Elişiniz (...Nurhan Hanım’ın el emeği) BANYO KLOZET TAKIMI > Yarım metre krem rengi polar > 1 metre eflatun polar > 1 metre elyaf > 8 numara domino iplik > 1. 5 metre pamuklu kumaş HAZIRLANIŞI: Önce istediğimiz modeli hazırlıyoruz. Modelimizin adı midyedir. Modelimizi hazırladıktan sonra kumaşımızın üzerine koyup çiziyoruz. Her çizdiğimiz modeli (1. yeşil, 2. kırmızı gibi) kodluyoruz. Önce iki rengi telliyoruz. Daha sonra bunları makineye çekiyoruz. Sonra güzel bir şekilde ütülüyoruz. Ütüledikten sonra arasına elyaf koyup hazırlıyoruz. Bunun üzerine pamuklu kumaşımızı koyup, yorganlama dediğimiz şekilde telliyoruz. Daha sonra makineye çekiyoruz. Tekrar ütüleyip, tersini çevirip düz yüzüne ütü bezi ile ütü yaptıktan sonra 8 numaralı domino ipliği ile istediğimiz şekli vererek dikiyoruz. Bu dikdiğimiz dikiş hem güzel görünsün hem de kenar uçları düzgün dursun diye. Modelimiz bitmiştir. İstediğiniz rengi yapabilirsiniz. Masrafı az ve çok şık bir şeydir. Herkesin yapabileceği kadar kolaydır.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT