AK Parti kararını verdi: Tam başkanlık

Düzenleyen:
AK Parti kararını verdi: Tam başkanlık

GÜNDEM Haberleri

AK Parti, Meclis gündemine getireceği anayasa değişikliğine ilişkin çalışmalarda sona yaklaşıyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın üç gündür hukukçu kurmayları ile yaptığı toplantılarda ortaya çıkan ortak görüş MHP’ye ‘tam başkanlığı’ içerecek bir teklifle gidilmesi oldu. Yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modellerinin gündeme gelip gelmeyeceği ise MHP’nin tavrına bağlı olacak. AK Parti kurmayları, “Daha önce kamuoyuna açıkladığımız metin sil baştan yeni bir Anayasayı içeriyordu. Şimdi ise mevcut anayasa üzerinde bazı değişiklikler gündeme geleceği için farklı bir metin ortaya çıkacak. Mevcut anayasada yer alan hükümet sistemine ilişkin maddeler tek tek incelendi. O nedenle yepyeni bir metinle MHP’ye gidilecek” değerlendirmesini yaptı.
AK Parti’nin üzerinde durduğu formül, mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin tamamlanacağı 2019’a kadar konumunun devam etmesi, 2019’da yapılacak seçimlerde ise başkanlık sisteminin devreye girmesi. AK Parti kurmayları, “Tam başkanlık olması durumunda seçim yasasında bazı uyum maddelerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. 2019’a kadar da söz konusu uyum maddeleri yasalaşmış olur” görüşünü dile getirdi. AK Parti kurmayları, hazırlanacak metinde denge-denetim mekanizması ile güçlü kuvvetler ayrılığının esas olacağını, bu kapsamda bazı bürokrat ve bakan atamalarında parlamentonun onayının aranabileceği değerlendirmesini de yaptı.
Yücel Kayaoğlu

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...