Gül Yağı üretiminde asırlık yöntem

Gül Yağı üretiminde asırlık yöntem

YAŞAM Haberleri

Burdur merkeze bağlı İlyas köyünde bazı köylüler, geleneksel yöntemlerle gül yağı üretiyor.



Burdur merkeze bağlı İlyas köyünde bazı köylüler, geleneksel yöntemlerle gül yağı üretiyor. Köylüler, 04.00'te tarladan toplamaya başladıkları gülleri, daha sonra bahçelerine kurdukları kazanlarda yaklaşık 5 saat kaynatarak gül suyu elde ediyor. Gül suyu, ayrı bir yerde yeniden kaynatılıp damıtıldıktan sonra mayalanmaya bırakılıyor. Cam şişenin üzerinde biriken yağ tabakası, özel bir enjektörle çekiliyor. Gül yağı üretimi yapan köylülerden Mustafa Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel yöntemlerde üç kilogram gülden, bir gram yağ ürettiklerini söyledi.
Yılda 2-3 ton gül topladıklarını ve bundan en fazla 800 gram yağ elde edebildiklerini anlatan Özdemir, "Gül yağının gramını 17-25 lira arasında satıyoruz. Çıkardığımız yağı almak için Isparta'dan geliyorlar. Arap ülkelerinden, Fransa, Hollanda, Çin ve Almanya'dan da gelenler oluyor" dedi. Eskiden köyün geçim kaynağının yüzde 80'ini gülcülüğün oluşturduğunu belirten Özdemir, "Son yıllarda ise gül üretimi terk edilmeye başlandı. Hayat şartları nedeniyle köydeki gençler başka şehirlere göç etti. Biz ise ailece gül üretimi yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Özdemir, büyük firmaların kendilerinden aldığı gül yağını başka sistemlerle ayrıştırarak yüksek fiyatlara sattığını, gül yağının en fazla parfüm ve ilaç sektöründe kullanıldığını kaydederek, "Geleneksel yöntemi kullanarak gül yağı üretimi bildiğim kadarıyla Burdur'da başka köyde yok. Isparta'da da bir iki ailenin bu şekilde üretim yaptığını duymuştum" dedi. Gül toplama ve yağ çıkarma işleminin 5 Mayıs'ta başlayıp 20 Haziran'a kadar sürdüğünü anlatan Özdemir, yaptıkları işin büyük emek gerektirdiğini vurguladı.
-"Gülcülük yapanların sayısı azaldı"-
Köylülerden 80 yaşındaki Halil İbrahim Yıldız ise genç yaştan beri gülcülükle uğraştığını belirtti. Gül yağı üretiminin köyde asırlardır yapıldığını ifade eden Yıldız, "Biz 1950'lerden beridir bu işi yapıyoruz ama bizden çok önce köyde gül yağı üretimi yapılıyormuş, dedelerimizden biliyoruz. Şimdi gençler köyden ayrıldı, gülcülük yapanların sayısı azaldı. Hayvancılık gelişince güle ilgi kalmadı. Eskiden köydeki 450 hanenin tamamı gülcülükle geçinirdi. Şimdi bunların ancak yüzde 15'i kaldı" diye konuştu. Çocukluğunda köyün her yerinin güllerle kaplı olduğunu anlatan Yıldız, o dönemde köyde yılda 80-100 kilogram gül yağı üretildiğini söyledi. Yıldız, "Böyle giderse 3-5 sene sonra köyde gül üreten kimse kalmayacak. Gençler köyü terk etti. Biz de ne zamana kadar bu işi yapabiliriz, bilmiyorum" dedi. Öte yandan fabrikalarda yapılan üretimde ise 3,5 ile 4 kilogram arasındaki gülden 1 gram gül yağı elde ediliyor. nbsp; aa-BURDUR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...