Gül Baba Türbesi, yıkılmaya yüz tuttu

Gül Baba Türbesi, yıkılmaya yüz tuttu

YAŞAM Haberleri

Avrupa'nın en kuzeyindeki Müslüman türbesi olan 'Gül Baba Türbesi' yıkılmaya yüz tuttu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 145 yıl süren (1541-1686) Macaristan egemenliği döneminde Budin Kalesi'nde vefat eden ve cenazesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından taşınan, Osmanlı'nın en büyük şeyhülislamlarından Ebussuud Efendi tarafından cenaze namazı kıldırılan Gül Baba hazretlerinin türbesinin durumu İslam dünyasını üzüyor.
Asıl adı Cafer olan Amasyalı Gül Baba, sadece bu ülkede yaşayan Müslümanlar tarafından değil, Macarlar tarafından da çok seviliyor.
Gül Baba'nın, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 1543-1548 yılları arasında yaptırılan türbesi, 1996-1998 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti tarafından restorasyondan geçirilmişti.
Macaristan İslam Derneği Başkanı Fadıl Başar, İHA'ya yaptığı açıkamada, türbenin sadece Müslümanlar tarafından değil, Hristiyan Macarlar ve hatta Macaristan'a gelen yabancı turistler tarafından da ziyaret edildiğini, türbenin en kısa zamanda yeniden restore edilmesinin gerektiğini söyledi.
Başar, türbenin son durumuyla Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Kemal Gür'ün özveriyle çalıştığını, ancak şimdiye dek henüz bu konuda olumlu bir adım atılamadığını açıkladı.
Türbenin bilhassa bahçedeki sütunlarını ve merdivenlerinin yıkılmak üzere olduğunu kaydeden Fadıl Başar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu'nun Macaristan'ı ziyaretlerinde türbenin onarılması yönünde emir verdiklerini, halen somut adım atılmamasının Macaristan'da yaşayan 2 bin Türk'ü ve yaklaşık 20 bin Müslüman'ı üzdüğünü belirtti.
GÜL BABA KİMDİR?

Gül Baba, sayısız muharebeye iştirak ettikten sonra, 1526 yıllında Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine Budin seferine katıldı. 1531 yılında Budin'e yerleşmiş ve 10 yıl burada yaşamıştır. Meşhur seyyah Evliya Çelebi'ye göre, 1 Eylül 1541 yılında vefat eden Gül Baba'nın cenazesine 200 bin kişi katılmıştır.
Yalnız Türkler tarafından değil aynı zamanda Macarlar tarafından da çok sevilen ve halen Macaristan'da Gül Baba adıyla yaşatılan efsanevi bir kişiliktir. Evliya Çelebi, elinde büyük bir tahta kılıçla muharebelere iştirak Gül Baba'ya bu lâkabın verilmesine, daima bir gül taşımasının sebep olduğunu da belirtmiştir.
Gül Baba vefatının ardından Budapeşte'de yüksek bir tepeye gömülür ve tepeye Rozsadomb (Gültepe) adı verilir. Türbesinin yanına yaptırılan Gül Baba Bektaşi Tekkesi, 1686 yılında yıkılmıştır. İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...