Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

Düzenleyen:
Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

YAŞAM Haberleri

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde hasadı yapılan defne yaprağı, üreticinin yüzünü güldürdü.

İlaç, kozmetik, kimya, baharat ve boya sektöründe kullanılan defnenin Kahramanmaraş'ın Andıran ilçesinde 8 mahallede hasadı devam ediyor. Yaklaşık 250 kişinin 5 ay süreyle hasat yaptığı defne, hem yöre halkının hem de ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Andırın Orman İşletme Müdürü İdris Tetik, Orman Genel Müdürlüğü'nün mahalleleri kalkındırma hedefi doğrultusunda yaptığı çalışmalardan birinin defne yaprağı olduğunu, bunun Andırın'da başarıyla uygulandığını söyledi.

Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdüDefne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

Defnenin Almanya'da Çin'e kadar birçok ülkeye ihraç dildiğini belirten Tetik, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 bin 500 ton defne üretimi yaptık, bu yıl hedefimiz 3 bin - 3 bin 500 ton civarında, defne hasadı yapılan mahallelerimizde üreticilerimizin yüzü gülüyor. Kendi bütçelerine ve ülkemizin bütçesine büyük oranda katkı sağlanıyor, özellikle bu yörenin defnesi kaliteli olduğundan yurt dışından da talep görüyor, kozmetik, baharat, boya ve ilaç sektöründe kullanılan defne, başta Hollanda olmak üzere Almanya, Amerika ve Çin'e ihraç ediliyor."

Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

"KEÇİ AZALDI, DEFNE ÇOĞALDI"

Defne yaprağının yöre halkına ciddi anlamda gelir sağladığını belirten Tetik, "Mahallelimize gelir sağladığı için daha iyi koruyorlar, ormanlara bakış açısı daha bir değişiyor. Ormanlarımıza gözü gibi bakıyor, keçi üretimi azalarak defne üretimine yoğunlaştılar, yaprakları yaş halde toplanıp firmalara satılıyor, firmalar tarafından kurutulup ayıklandıktan sonra, Avrupa ve diğer ülkelere ihraç ediliyor" diye konuştu.

Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

"GÜNLÜK 200 TL KAZANIYORUM"

İlçeye Bağlı Arıklar Mahallesi'nde defne hasadı yapan Adem Cinkara ise günlük olarak günlük ortalama 500 kilo defne yaprağı topladığını belirterek, "Kilosunu 40 kuruştan satıyorum ve günlük ortalama 200 TL kazanıyorum. bu da aile bütçeme büyük bir katkı sağlıyor, mahalleli için bulunmaz bir fırsat, ormanlarımızda bu sayede korunmuş oluyor. Her 3 yılda aynı yerden tekrar üretim yapıyoruz" dedi.

Defne yaprağı, Andırınlıların yüzünü güldürdü

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...