Küçük akbaba, 14 ülkeyi geçip Türkiye'ye geldi

Küçük akbaba, 14 ülkeyi geçip Türkiye'ye geldi

YAŞAM Haberleri

Nesli tükenme tehlikesi altında olan küçük akbaba "Iğdır", Iğdır'dan Afrika'ya doğru başladığı göç yolculuğunu, 7,5 ayda 14 ülkeyi geçip Türkiye'de sonlandırdı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kuzeydoğa Derneği ve Utah Üniversitesinin projesi kapsamında, Ağustos 2012'de dünyada nesli tehlike altında olan küçük akbabalardan üç tanesine uydu vericisi takıldı. "Iğdır", "Aras" ve "Arpaçay" isimleri verilen akbabalar, Türkiye'de ilk defa yapılan işlemin ardından doğaya salındı. Uçuşları saat saat izlenen akbabalardan Iğdır, 23 Ağustos 2012-5 Nisan 2013 tarihlerinde, 20 bin kilometreden fazla uçtu. Iğdır, ekim-mart dönemini, Etiyopya'nın Hergele şehriyle Etiyopya-Somali arasında ve Aras Nehri'ni çevreleyen bozkırlarda geçirdi. Etiyopya'ya 4 bin 500 kilometre katederek sadece 10 günde varan Iğdır, benzer performansla 5 Nisan'da Tuzluca'ya döndü. Verici takılan üç akbabanın en yaşlısı olan Iğdır, sonbahar ve ilkbahar göçlerinde neredeyse aynı güzergahı takip etti. Göçü esnasında saatte 59 kilometre hıza ulaşan akbaba Iğdır, 7 bin 970 metre yüksekliğe çıktı.

-Arpaçay öldü, Aras'tan haber yok-

Iğdır'dan doğaya salınan akbabalardan Aras ise sonbahar göçünü yaklaşık 2 kat daha uzun sürede tamamladı. Ekim-aralık ayını Yemen'de geçiren Aras, 8 Mart'a kadar en az 13 bin 437 kilometre katetti. Aras'tan, o tarihten bu yana uydu sinyali alınamıyor. Arpaçay isimli akbaba da 2 bin 34 kilometre uçtuktan sonra, daha göçün başındayken, Irak'ın Necef ilindeki El-Jawasm köyünde ölü bulundu. Akbabalar, göçleri boyunca Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Suriye, İran, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen, Eritre, Cibuti, Etiyopya, Kenya ve Somali olmak üzere 14 ülkeyi ziyaret ediyor. Ömürleri 37 yıl olduğu belirtilen küçük akbabalar, Türkiye'de görülen 4 tür akbabanın en küçüğü ve dünya çapında soyu en tehlikede altında olanı durumunda.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...