Zafer Çağlayan, 'Gümrük Birliği'ni çöpe atalım'

- Güncelleme:
Zafer Çağlayan, 'Gümrük Birliği'ni çöpe atalım'

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşmasıyla ilgili, "Bu haliyle centilmenlikten çıkmıştır; serbest pazar, serbest ticaret anlayışından uzaklaşmıştır" dedi.

nbsp;Çağlayan, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen Sodex Ankara 2013 fuarının açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gümrük Birliği konusunda bugün basında yer alan sözlerinin hatırlatılması üzerine Çağlayan, 1 Ocak 1996'da anlaşma imzalandığında kendisinin Ankara Sanayi Odası Başkanı olduğunu anımsattı. Gümrük Birliğinin mevcut haliyle Türkiye'nin aleyhine çalışmaya başlayan bir sistem olduğunu dile getiren Çağlayan, anlaşmanın ilk imzalandığı dönemde ise Türk sanayisine önemli etkileri olduğunu belirtti. Bugün Gümrük Birliği Anlaşmasının bazı kötü mirasını yaşadıklarını dile getiren Çağlayan, "AB'ye tam üyeliğin yolu olarak gösterilmişti. Aradan geçen 17-18 yılda bunun böyle olmadığını gördük. Gümrük Birliği Anlaşması yapıp, sanayi ürünlerinde gümrüklerini tamamıyla sıfırlamış olan Türkiye-AB ilişkilerinde ekonomik anlamda önemli entegrasyon sağlanmıştır" diye konuştu. Türkiye'nin, ihracatının yüzde 38,8'ini AB'ye yaptığını anımsatan Çağlayan, AB'den ise 89 milyar dolarlık ithalat yapıldığını söyledi. Taraflar arasında 150 milyar dolar civarında dış ticaret hacmi bulunduğunu ifade eden Çağlayan, buna karşın Birliğin Türk iş adamlarına hala vize uyguladığına ve nakliye araçlarına kota koyduğuna işaret etti. Buna karşın AB üçüncü ülkelerle üyelik müzakeresi yaparken Türkiye'nin aynı masaya oturtulmadığını dile getiren Çağlayan, bu durumun da Gümrük Birliği anlaşması imzalayan dönemin hükümetinin kötü bir mirası olduğunu belirtti. "Gümrük Birliği bu haliyle centilmenlikten çıkmıştır. Serbest pazar, serbest ticaret anlayışından uzaklaşmıştır" diyen Çağlayan, bu nedenle Gümrük Birliği anlaşmasının sürmesinin Türkiye'nin lehine olmadığını dile getirdi. Anlaşma revize edildiği takdirde Gümrük Birliğine devam edilebileceğini anlatan Çağlayan, aksi halde Gümrük Birliğini taşımanın bir anlamı olmadığını, yerine serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığına dikkati çeken Çağlayan, "Krizlerde büyüyen, gelişen ve dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olan bir ülke" değerlendirmesinde bulundu.
-"Bunlar bahar, yazı bekleyin"-
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'nin Türkiye'nin notunu artırması ile ilgili bir soru üzerine Çağlayan, Fitch, Moody's ve Standart and Poor's'un gecikmiş kararlarının tüm dünya tarafından görülmeye başlandığını söyledi. JCR'nin Türkiye'ye daha önceki dönemde de olumlu baktığını belirten Çağlayan, "Ekonomik ve siyasi istikrarın, krizden pozitif ayrışan bir ülke olmanın avantajını yaşıyoruz" dedi. Türkiye'nin aldığı notları "bahar dönemi" olarak nitelendiren Çağlayan, "Daha yazı bekleyin" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...