Şemdinli Davası'nda karar çıktı

Şemdinli Davası'nda karar çıktı

YAŞAM Haberleri

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamayla ilgili, tutuklu astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında açılan dava sonuçlandı



Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamayla ilgili, tutuklu bulunan sanıkların 'suç işlemek için örgüt kurma suçundan bozduğu davanın 2. duruşması, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına direnerek, sanıklar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e örgüt suçundan 1 yıl 10 ay 27 gün ceza verdi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamayla ilgili, tutuklu astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'in suç işlemek için örgüt kurma suçundan ceza vermişti. Her iki tarafından itirazı üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne giden dava 'suç işlemek için örgüt kurma suçundan' bozularak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın 2. duruşması bugün görüldü.

Sanıkların katılmadığı duruşmada mahkeme başkanı Behçet Aşılar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararını ve iddia makamanın esas hakkındaki mütalaasını okudu. Müşteki ailelerin avukatı Murat Timur, ilk duruşmadaki savunmalarını tekrar ederek, mahkemenin 'direnme kararı' vermesini talep ettiklerini belirtirken, sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız da Yargıtay'ın bozma kararına uyulması gerektiğini bildirdi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 01.10.2012 tarihli, 2012/7559 esas ve 2012/10174 karar sayılı bozma kararına direnilmesine' oy birliğiyle karar vererek, yapılan yargılama ve toplanan deliller sonucunda, sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'in suç tarihinde işledikleri sabit olan 'suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak' suçundan hareketlerine uyan TCK'nın 220/2 maddesi gereğince ayrı ayrı 1 yıl 10 ay 27 gün hapis cezasıyla cezalandırılmalarına hükmetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nin bombalanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de yaralanmıştı. Olayın hemen ardından yapılan soruşturma sonrası açılan davada, 19 Haziran 2006'da sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'i, 'adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının itirazı üzerine, temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. 13 Haziran 2007'de yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne yolladı.

Van Askeri Mahkemesi, 14 Aralık 2007'deki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010'da ise dava dosyasının Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatların itirazı üzerine dosya, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi, anayasada yapılan son değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011'de Şemdinli davası dosyasını 'sivil yargı görevli' diyerek yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma 21 Temmuz 2011'de yapıldı. Sanıklara, bu duruşmada, 'adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından ceza verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı onarken, sanıklara 'suç işlemek için kurulan örgüt üyesi olma' suçundan verilen cezayı, yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle 10 Ekim 2012'de bozdu. İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...