"Şans" emekli oluyor, görevini yavrusu "Gece" devralacak

Düzenleyen:
"Şans" emekli oluyor, görevini yavrusu "Gece" devralacak

GÜNDEM Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında 10 yıldır arama kurtarma çalışmalarına katılan ve "emekliliğine" karar verilen "Şans" isimli eğitimli köpeğin görevini, 2 yaşındaki "Gece" adlı yavrusu yürütecek

Yaklaşık 10 yıldır İzmir itfaiyesinin  kadrosunda bulunan, başta Van depremi ile Soma maden faciası gibi birçok afette  çalışmalara katılan, yaşı dolayısıyla "emekliye ayrılacak"  arama kurtarma köpeği  "Şans", görevini "Gece" adı verilen 2 yaşındaki yavrusuna bırakacak. Labrador cinsi Şans, 2006 yılında henüz bir aylıkken bir vatandaş  tarafından arama kurtarma köpeği olması için İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye  Daire Başkanlığına getirildi. Gerekli inceleme ve eğitimlerin ardından İzmir  itfaiyesi bünyesine alınan Şans, yaklaşık 10 yıldır arama kurtarma köpeği olarak  görev yapıyor.

Başta Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olmak üzere yurt içi  ve dışındaki birçok kurumdan sertifika verilen Şans, bu süreçte Van depremi, 301  işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciası gibi birçok afette "görev yaptı". Van'da 2011'de meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 11 yaşındaki  çocuğun enkazdan sağ çıkarılmasında rol oynayan Şans'ın 2 yıl önce 8 yavrusu  oldu.  Şans'ın 10 yılı geride bırakması nedeniyle "emekli edilmesi" kararı  alınması üzerine, yavrularından birinin arama kurtarma köpeği olması için  çalışmalara başlandı.

 "Gece" adı verilen yavru, "babası" Şans ile itfaiyenin Toros'taki  merkezinde eğitimlere katılıyor. Merkezdeki bir enkazda Şans ile yan yana canlı  arayan, bakıcılarının komutlarını yerine getirmeye çalışan Gece, yeteneğiyle  dikkat çekiyor.

'BIRAKMAYA NİYETİMİZ YOK'

 İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Serdar Yücel, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, arama kurtarma köpeklerinin  9 yaşından sonra  verimliliğinin düştüğünü söyledi. Şans'ı 6 ay sonra emekli edeceklerini anlatan Yücel, "Bu kararı  istemeden vermek zorunda kaldık çünkü Şans'ın, dünyanın en başarılı arama  kurtarma köpeklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Emekli olacağını duyan birçok  kurum ve kişi köpeğin yeni sahibi olmak için bize başvuruyor ama bizim onu  bırakmak gibi niyetimiz yok. O, emeklilik hayatı boyunca yine burada kalacak."  şeklinde konuştu.  Yücel, Şans'ın yerini 2 yaşındaki yavrusunun alacağını belirtti. Gece'nin "babası" gibi özellikler taşıdığını vurgulayan Yücel,  "Özellikle de enkazlardan canlı arama konusunda şimdiden önemli başarılara imza  attığını söyleyebilirim." dedi.

EVLADIM GİBİYDİ

  Şans'ın emekliye ayrılacak olması, en çok 10 yıllık eğitmeni itfaiye  eri İbrahim Yılmaz'ı üzdü. Zamanının büyük bölümünü Şans ile geçirdiğini anlatan Yılmaz, "Evladım  gibiydi. Meslek köpeği olarak görevden düşmüş olsa bile yine aramızda olacak,  buna seviniyorum." ifadelerini kullandı.  Şans'ın Van depreminde enkazdan kurtardığı çocuğu hala unutamadığını  belirten Yılmaz, " O gün, Şans'ın ne kadar başarılı bir arama kurtarma köpeği  olduğunu bir kez daha anladım. İnanıyorum ki onun yerini alacak olan Gece de  babası kadar başarılı bir köpek olur." şeklinde konuştu.

  

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...