DEAŞ'tan geri alınan köylerde yaşam normale dönüyor

Düzenleyen:
DEAŞ'tan geri alınan köylerde yaşam normale dönüyor

DÜNYA Haberleri

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kuzeydoğusundaki köylerin Peşmerge güçleri tarafından geri alınmasından sonra hayat normale dönmeye başladı.

DEAŞ tarafından yaklaşık iki buçuk yıl boyunca yönetilen, kısa bir süre önce Peşmerge güçleri tarafından geri alınan Musul'un Başika kasabasına bağlı Faziliye köyündeki sakinler, eski günlerine dönmek için yeniden kolları sıvadı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden gelen ürünleri dükkanlarına taşıyan esnafların bu yeni durumdan memnun oldukları anlaşılıyor. 

Köydeki bazı vatandaşlar bölgedeki güvenliği sağlayan Peşmerge güçleriyle yemek yapacak durumu olmayan komşularına yiyecek ikramında bulunuyor.

Faziliye köyünde sadece belirli noktalara girip çıkabildiklerini, her işlerine bir kısıtlama getirildiğini ve ihlal durumunda ceza aldıklarını belirten çocuklar da özgürce koşup oynabildikleri için mutlu olduklarını ifade ediyor.

Uçakların hedefi olmamak için çatılara beyaz flamalar takıyorlar

Sünni Arap ve Şahbek Kürtlerin yaşadığı Faziliye köyündeki evlerin duvarlarında DEAŞ'ın sloganları sıklıkla görülebiliyor.

Faziliye köyü sakinleri, her ne kadar işlerinin başına dönseler de militanların köyden birkaç kilometre mesafede yer alan Başika kasabasını elinde tutmaları ve Musul kent merkezine yakın olmalarından dolayı üzerilerindeki güvenlik tehdidinin sürdüğünü belirtiyor.

Musul'u kurtarma operasyonunda ortak hareket eden Peşmerge güçleri ve Irak ordusu askerleriyle onlara havadan destek veren uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hedefi olmamak için köydeki vatandaşların istisnasız bir şekilde evlerinin çatılarına beyaz flamalar taktığı fark ediliyor.

Erkekler DEAŞ'tan sonra tıraş oluyor

Faziliye'deki tek berber Mahmud Ahmed Hazır, DEAŞ zamanında kimsenin sakal tıraşı olamadığını belirtti. 

Hazır, "DEAŞ, yanıma gelen bir çocuğu Amerikan tıraşı yaptığımdan dolayı 45 kırbaç cezası verdi. Bunun bir daha yaşanması halinde öldürülmekle tehdit edildim." dedi.

DEAŞ'ın köyden çekilmesinden sonra, berbere gelen müşteri sayısının arttığını belirten Hazır, "Eskiden sadece 5 kişi gelirken şimdi en az 25 kişi gelip tıraş oluyor. Halk özellikle sakallarını tamamen kestirip, DEAŞ'ın etkisinden kurtulmak istiyor. Müşteriler, tıraş olduktan sonra yeniden doğmuş gibi farklı göründüklerini söylüyor." diye konuştu.

DEAŞ'ın izni olmadan yapılan her şey için kırbaç cezası

Berberin müşterilerinden Ninova Muhafızları mensubu bir asker ise Türk askerleri tarafından Başika kasabasına bağlı Zelikan Kampı'nda bir buçuk yıl boyunca eğitildiğini belirterek, köyünün geri alınması sırasında en ön cephede savaştığını söyledi.

Köydeki çocuklar ise DEAŞ'ın izni olmadan yapılan her şeyin kırbaç cezasını gerektirdiğini kaydetti. Çocuklardan bir tanesi berberde yanlışlıkla saçını fazla kısalttığı için 25 kırbaç cezası aldığını ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...