Bankaların ‘tutuk’ tavrı artık bitmeli

Düzenleyen:
Bankaların ‘tutuk’  tavrı artık bitmeli

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı, “Bankalar tabii ki FETÖ’cü olduğu bilinen şirketlere kredi vermeyecekler. Diğerleri konusunda takındıkları tutuk tavrı bitirmek için güvenceler veriyoruz” dedi.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bankaların hem faiz hem de krediler konusundaki tutuk tavrından vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. Banka faizlerini yakından takip ettiklerini, bunu yaparken serbest piyasa şartlarını ihlal etmeyecek şekilde çalışma yürüttüklerini kaydeden Canikli, şöyle konuştu: “Bankacıların, ortamın iyileştirilmesine ilişkin taleplerini dikkate alıyoruz. Son KHK’da buna ilişkin hükümler var. Kredi verdikleri şirketlere yönelik sorumluluklarıyla ilgili problemler yaşıyorlar. Örneğin FETÖ şirketlerine kredi veren ve bunların dönüşünü talep eden bankaların, bundan dolayı bir sorumlulukları olmayacak. Bunun ötesinde ayrıca bir psikolojik problem yaşanıyor. Kredi verme konusunda çekimser davranıyorlar. Özellikle ‘ya ‘FETÖ’cü şirket çıkarsa’ veya ‘FETÖ’cülerle bir ilişkisi varsa’ diye tereddütler yaşayıp, şirketlere kredi verme konusunda çekimser davranıyorlar. Bu tutumunun ortadan kalkması için ortamı düzenliyoruz. Bu konuda onları rahatlatıyoruz. Tabii ki, FETÖ’cü olduğu bilinen şirketlere kredi vermeyecekler, ama diğerleri konusunda takındıkları tutuk tavrı ortadan kaldırmak için onlara güvenceler veriyoruz.”
HERKESE ZARAR
Öncelikli başlıklarının mevduat faizlerinin aşağı çekilmesi olduğunu ifade eden Canikli, yüzde 11’lik mevduat faizinin izahının olmadığını söyledi. Bu rakamın, enflasyon oranının üzerinde olduğuna dikkat çeken Canikli, “Bankalara müdahale etmiyoruz ama ikna etmeye çalışıyoruz. Bu konudaki ısrarları, aşırı rekabetçi yaklaşımdan kaynaklanıyor. Bu anlayış, sonunda herkese zarar verecek. Faiz yükünün artmasına sebep oluyor. Mevduat faizlerinde sağlanacak düşüş, kredi faizlerinde de gerilemeyi sağlayacaktır. Hem güvenceler veriyoruz, hem de bu aşarı rekabetçi yapının zararlarını anlatıyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...