Günlük konutlarda alarm zilleri çalıyor

Düzenleyen:
Günlük konutlarda alarm zilleri çalıyor

Ekonomi Haberleri

Sayıları 15 bini bulan ve günlük kiralanan evlerdeki gelir kaybı 200 milyon lirayı buluyor. Sektör temsilcileri, “Buralar fuhuş çetelerinin kontrolünde. Devlet kayıtsızlığı önlemeli” diyor...

Günlük ve hatta saatlik kiralanan konutlarda tehlike büyüyor. İstanbul’da bu şekilde kiralanabilen konut sayısının 15 bine ulaştığı, buralarda kayıt dışı kiralamalar sebebiyle tehlikenin ve devletin vergi kaybının arttığı belirtiliyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük ve saatlik kiralanan konutların sayısının sadece İstanbul’da 15 bine ulaştığını belirterek, “Daha çok Esenyurt, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Halkalı, Bakırköy-Ataköy, Ataşehir ve Kadıköy’de yoğunlaşan bu evler günlük ve saatlik kiralanıyor. Bunlardan günde ortalama 150-200 lira gelir elde ediliyor. Minimum gelir aylık 3 bin lira. Bu da 15 bin konutta 45 milyon lira demek. Bunun sadece KDV’si 8 milyon liranın üzerinde. Ayrıca yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’e kadar yükselebilen vergi oranı var. Aylık gelir vergisi de 8-9 milyon lira tutar. Yani devletin kaybı yıllık en az 200 milyon lira. Bu daha yukarı çıkabilir” dedi.
DENETİMSİZ, EMNİYETSİZ
Günlük konutların kiralanmasında emlakçıların rolünün bulunmadığını, bu ve benzeri yerlerin ajanslar, ilan ya da internet yoluyla kiralandığını belirten Aşa, “Emlakçı uzun vadeli, eşyalı konutları kiraya verir ve kontrat yapar. Bunlarda ise kayıt dışılık söz konusu. Mal sahibinden kiralanan ev, içine eşya konularak günlük pazarlanmaya başlanıyor. Sadece 1 daireden 4-5 bin lira kazanan var. Kanun dışı kişiler kalıyor, fuhuş yapılıyor, kumar oynatılıyor, uyuşturucu içiliyor. Eyleme hazırlanan kanun kaçakları, teröristler buralara kolayca girip çıkabiliyor, hazırlık yapabiliyor ama esas yoğunluk fuhuş, kumar ve uyuşturucuda. Bu tehlikenin önlenmesi için elimizden gelen katkıyı yaparız” diye konuştu.

 Turizmciler de uygulamadan çok dertli

Günlük ve saatlik kiralanabilen konutların, büyük yatırımlar yapan turizmcilere de büyük kayıp yaşattığı belirtiliyor. Bu tip konutlara pansiyonlarda olduğu gibi en azından kimlik bildirim şartı getirilmesi, maliyeye bildirim sistemi bulunmasını isteyen sektör temsilcileri, “Sayın Bakanımızın bu yerlerin Emlakçılar Odasına bağlı olması yönünde açıklaması oldu. Günlük konut sistemi dünyada çok yaygın. Yok etmek zor. Kayıt yapılarak en azından güvenlik ve vergi kaybı sorunu çözülür” diyor. Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat İzzet Doğan da “Son zamanlarda terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından rağbet gören günlük konut kiralamalarının getirdiği sorunlar, ülke güvenliği ve aile huzuru bakımından bir an önce yasal çözüme kavuşturulmalı” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...