Sayısal dünyaya doğru

Düzenleyen:
Sayısal dünyaya doğru

TEKNOLOJİ Haberleri

Nesnelerin interneti, makineler arası iletişim ve yapay zekânın önderliğinde yaşanan dijital dönüşümle birlikte kavramlar da yerini teknolojik terimlere bırakmaya başladı. Artık sektörler Tarım 2.0, Sağlık 3.0, Endüstri 4.0 gibi terimlerle ifade ediliyor.

ÖMER TEMUR

Giyilebilir cihazlardan akıllı ev eşyalarına, trafik lambalarından otomobillere ve akıllı şehir sistemlerine kadar her yerde birbiriyle konuşan makineler daha fazla hayatımıza giriyor. Nesnelerin interneti (Internet of Things), makineler arası iletişim (Machine to Machine) ve yapay zekanın önderliğinde yaşanan bu baş döndürücü gelişmeler aynı zamanda dijital dönüşüme öncülük ediyor. Bir çok sektörde yaşanan bu dönüşümle birlikte kullandığımız kavramlar yerini sayısal ve teknolojik terimlere bırakmaya başladı. Daha düne kadar adını bile duymadığımız Endüstri 4.0 işletmeler için hayati önem taşırken insanlık için Human 2.0 ile ifadesi çok rahatlıkla kullanılırken kullanılıyor.  Tarım gibi emek yoğun sektörler ise dijitalleşme ile birlikte Tarım 2.0 gibi adlar almaya başladı.  Terimlerin sonuna gelecek her rakam sektörün teknolojik gelişmişliği açısından da önemli bir gösterge olacak. 
Tarım 2.0:  Bugün Tarım 2.0 ve hatta sonrasında yaşanacak Tarım 3.0 gibi teknoloji odaklı değişimler sayesinde çiftçiler, tablet yada akıllı telefon kullanarak, hayvanlarını uzaktan takip edip otlakta veya ahırda neler olup bittiğinden haberdar olabiliyor. M2M çözümleri ile hava sıcaklığı, toprağın nemi ve asiditesi gibi verileri kaydeden alıcılar, otomatik sulama sistemlerinin kontrolünü sağlıyor. 
 Endüstri 4.0:  Buharlı motorlarla başlayan birinci sanayi devrimini elektriğin bulunmasıyla birlikte ikinci sanayi devrimi izledi. Bilgisayarların işletmeler tarafından kullanılmasıyla başlayan 3. sanayi devrimi ise  yerini nesnelerin interneti ile dördüncü sanayi devrimine bıraktı. Endüstri 4.0 ya da diğer bir ifadeyle Sanayi 4.0 ile bugün fabrikalar uzaktan yönetilebiliyor. Endüstri 4.0’ın yaygınlaşması ile birlikte Cisco ’ya göre 2020 yılında özel sektör karlarında yüzde 21 artış ile 19 trilyon dolar ek gelir elde edilecek.
İnsanlık 2.0:  Ray Kurzweil’ın ortaya attığı kavram insanlığı nasıl bir geleceği beklediğini göstermese açısından dikkate değer. İnsan uzuvlarının yerlerini robotlara bırakacağı bir geleceği ifade eden Humanity 2.0 (İnsanlık 2.0) için Google gibi teknoloji devleri ciddi çalışmalar yürütüyor. Ayrıca yapay zekadaki gelişmelerin  insanlığın geleceğinde ciddi rol oynaması bekleniyor. Bütün bu teknolojiler insanların hayatını kolaylaştırsa da zamanla insanları robotlar gibi uzaktan kontrol edilebilir ve yönetilebilir hale getirecek.
 Sağlık 3.0:  Bugün mobil cihazlarla tahlil yapılabiliyor. Aynı şekilde doktorlar da hastaları uzaktan takip edebiliyor. VR’ın öncülük ettiği Sağlık 3.0 ile doktorlar uzaktan ameliyat yapabilecek. Şu an bunun denemeleri yapılıyor. Ayrıca kanser gibi ölümcül hastalıkları karşı akıllı haplar geliştiriliyor. Sağlık 3.0’ın ardından Sağlık 4.0 ile birlikte akıllı cihazların damarlarımızda dolaştığını göreceğiz. 

İnsanlar da HACKLENEBİLİR

Makineler arası iletişim ve nesnelerin internetinde yaşanan gelişmeler ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. İnsanlık 3.0 ile yakın bir gelecekte insanlar da hacklenebiler hale gelecek. ABD’yi sarsan siber saldırıda, evlerdeki akıllı buzdolabı, klima gibi internete bağlı cihazların ‘zombileştirilerek’, diğer deyişle ele geçirilerek kullanıldığına dikkati çeken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın bu tür saldırılara karşı mekanizmalar geliştirileceğini açıklaması Türkiye açısından son derece önemli. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...