BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Pazar yerleri RENGÂRENK

Pazar yerleri RENGÂRENK

Ege bölgesi pazarları tarladan yeni toplanmış taze, kokulu, yeşil otlarla dolu ama içlerinde bir tanesi tarladan değil, denizden toplanıyor: DENİZ BÖRÜLCESİ



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Yurdumuzun her yöresinde açık pazarlarımız rengarenktir. Topraklarımız sebze ve meyveyi cömertçe veriyor bizlere. Tarım ilaçlarından, suni gübrelerden ne kadar şikayet etsek de pazarlara gidince çeşit çeşit. Renk renk sebze, meyve, taze ot gözümüzü doyuruyor. Ege pazarlarının daha renkli, daha çeşitli olduğu kesin. Bu bölgenin hemen her pazarında yeşil otların çokluğunu hemen fark edersiniz. Geçen hafta, Alaçatı pazarında şahit oldum buna. Çocukluğum ve gençliğim daha çok Orta Anadolu ve Trakya’da geçtiğinden, pazardaki tüm otları tanıyamıyorum. Sevgili arkadaşım, Ege otları konusunda uzman Gökçen Adar’a sordum . Ege otlarının belli başlılarını saydı. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, marata, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi... Pişirme yöntemleri de ayrı. Tavsiye edilen, bütün otların mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil rengini koruması ve limon suyu ve sızma asidi 0.5’ten az olan zeytinyağı ile tatlandırılarak ılık yenmesi. DENİZ BÖRÜLCESİ > Benim özellikle ilgimi çeken, yemekten pek hoşlandığım, damak tadıma çok uygun yeşil ot deniz börülcesidir. > Bir kere denizde yetiştiğinden, yosun özellikleri var. Yosun cinsi her bitki gibi sağlık açısından mükemmel. > Kumlu toprakları seviyor, sular çekildiğinde yetişmeye başlıyor. > Yaz başında lezzetli, körpe ve az tuzlu olanını kolaylıkla bulabilirsiniz. Yaz ortasında hem kartlaşmaya hem de tuzlanmaya başlıyor. > Kısacası deniz börülcesi sonbaharın değil, aksine ilkbaharın sebzesi. > Satın alırken, kökleri ve saplarıyla beraber satılanları tercih ediniz. > Deniz kenarlarında ya da tuzlu göllerde yetişiyor. Toplarken köklerine zarar verilmez ise gelecek yıl yeniden ürün verecektir. > Sağlık açısından faydaları fazla. Özellikle iyot noksanlığı çeken Tiroid hastalarına öneriliyor. > Ayrıca bileşimindeki Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Kalsiyum vücudumuz için en gerekli mineraller. > Ispanakgiller familyasından bir bitki. Botanikteki Latince adı: Salicornia Europea L. > Daha çok haşlanıp salata şeklinde yenir. Sarımsak ve zeytinyağı ile lezzetlendirlir. > Eski zamanlarda, tohumlarının sabun yapımında ve cam sanayinde kullanıldığını biliyoruz. > Ayrıca öğütülen deniz börülcesi tohumlarının ekmek hamuruna tuz yerine katıldığını da öğreniyoruz. Sarımsaklı Yoğurtlu Deniz Börülcesi MALZEMELER: > 1 kg deniz börülcesi > 1 bardak koyu yoğurt > 2-3 diş sarımsak ( dövülmüş) > Sızma zeytinyağı YAPILIŞI: Börülceleri saplarıyla birlikte yıkayın, bol kaynar suya atın, ateşi biraz kısın ve yumuşayana dek haşlayın. Piştiğini anlamak için, bir dalı tutup sıyırın, etli kısım rahatlıkla sıyrılıyorsa ateşten alın. Süzünce soğuk sudan çıkarın. Bütün dalları aynı şekilde sıyırın, kesme tahtası üzerinde ufak ufak doğrayın. Bir kase içinde yoğurt ve sarımsağı karıştırın, deniz börülcelerini ekleyin,servis tabağına alın. Üzerine istediğiniz ölçüde sızma zeytinyağı gezdirin. Deniz Börülcesi yeterli miktarda tuz içerdiğinden bu salatya ayrıca tuz eklenmemelidir. Çipuralı Deniz Börülcesi MALZEMELER: > 4 adet çipura > 1 yemek kaşığı tereyağı > 3 diş sarımsak > 3 yemek kaşığı zeytinyağı > 1 yemek kaşığı çam fıstığı > 500 gr deniz börülcesi YAPILIŞI: Deniz börülcelerini bol kaynar suda kılçıklı kısımları yumuşayıp, sıyrılana kadar haşlayın. Kılçığı ayırın, börülcenin etli kısımlarını tabağa alın. Bir tavaya zeytinyağı ve fıstıkları koyun, orta ateşte fıstıklar hafif renk alana kadar kavurun. Sarımsağı ezip ekleyin, çevirin. Börülceleri de ekleyip, 4-5 dakika daha kavurun. Fileto çıkarılmış çipurayı hafif tuzlayın, üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Izgara veya kömür ateşinde 7-10 dakika gibi her iki tarafını pişirin. Tabağa önce deniz börülcesini yayın, üzerine çipuraları yerleştirin. Sıcak servis yapın. Diş beyazlatma için en uygun mevsim Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, yaz aylarında özel günlerin artması ile birlikte diş beyazlatma yönteminin oldukça tercih edildiğini vurguluyor ve yöntemin ayrıntıları ile ilgili bilgiler veriyor. Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan Bleaching iki farklı yöntem ile gerçekleşebiliyor. Son yıllarda gelişen teknikler ile son derece kısa ve zahmetsiz uygulamalar sayesinde pırıl pırıl dişler sizi davetlerde fark edilir kılıyor. Kısa sürede, son derece etkili sonuçlar alınabilecek bir uygulama olan Power Bleaching, klinik ortamda sadece 1 saatte gerçekleştirilebiliyor. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ (...Emine Gündoğan’ın tarifi) YAZ MUHALLEBİSİ MALZEMELER: > 1 lt süt > 12 yemek kaşığı şeker > 1.5 çay bardağı un > 1 paket vanilya > 50 gr margarin HAZIRLANIŞI: Bütün malzemeyi karıştırıp orta ateşte devamlı karıştırarak un kokusu gidinceye kadar pişirin ve ocaktan alın üzeri kabuk bağlamaması için arada bir karıştırarak ılımaya bırakın ılıyan muhallebiye 1 çay bardağı soğuk su ekleyerek blender yardımı ile çırpın..köpük köpük olana kadar ve servis yapacağınız kaselerinize koyun soğuk servis yapın.. AYŞENUR ŞEN Annesinin pıtırcığı, babasının tavşanı; doğum gününü kutlar, sevdiklerinle birlikte daha nice doğum günleri görmeni dileriz... (...Şen Ailesi’nin albümünden) ZEYNEP BEYZA Minik kardeşim Zeynep Beyza; aramıza hoş geldin... Muğla’dan Bahattin Buhari’nin albümünden... ELİŞİNİZ (...Nermin Hanım’ın el emeği) BUZDOLABI ÖRTÜSÜ Fotoğrafta örneği bulunan bu “Papatya Buzdolabı Örtüsü”nü perde ucu veya buzdolabı örtüsü kenarına uygulayabilirsiniz... Danteli, 50 numara iplikle yapın...
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT