Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Irak ordusu ve Peşmerge Musul'un kapısına dayandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Irak ordusu ve Peşmerge Musul'un kapısına dayandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin ortak başlattığı, uluslararası koalisyon güçlerinin de destek verdiği Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 16'ncı gününde devam ediyor.

Irak ordusuna bağlı "Altın Güç" olarak adlandırılan antiterör timleri operasyon kapsamında bugün Musul kent merkezinin doğu giriş kapısına 1 kilometre mesafede yer alan Kokceli Mahallesi'ne girdi. Güvenlik güçleri ve DEAŞ militanları arasında dünden bu yana bölgede yoğun çatışmalar yaşanıyor. Orduya ait topçu birlikleri, kısa bir süre önce DEAŞ'tan geri alınan kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Hamdaniye ilçesinden Kokceli'yi obüs atışlarıyla vuruyor.

DEAŞ'ın ise güvenlik güçlerinin kent merkezine doğru ilerlemesini önlemek için Kokceli'den hemen sonra gelen Kerama semtindeki tüm anacadde ve yolları 3 metre uzunluğundaki beton bloklarla kapattığı belirtiliyor.

Antiterör timi komutanı Albay Meyın Sadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İki buçuk yıl aradan sonra Musul kent merkezine 1 kilometre mesafedeyiz. Kente girmemize az kaldı." dedi.

Musul'u kurtarma operasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanması için sivil halktan yardım istediklerini belirten Sadi, "Şu ana kadar Musullular, güvenlik güçlerine destek verdi ve bunu sürdürüyor. Operasyonun gidişatı ve can güvenliklerini korumak amacıyla halkın dışarıya çıkmamasını istiyoruz." diye konuştu.

Telkeyf ilçesi kuşatma altında

Musul'un kuzeyinde yer alan, Hristiyanların yoğunlukta yaşadığı Telkeyf ilçesinin de geri alınması için dün Telskof cephesinden başlatılan operasyonun devam ettiği, ilçenin kuzey, doğu ve güney bölgesinden kuşatıldığı belirtiliyor.

DEAŞ'ın Ağustos 2014'te Telkeyf ilçe merkezini ele geçirmesinden sonra, orada yaşayan Hristiyanların çoğu evlerini terk edip Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil ve Duhok kentine göç etmişti. Bu yüzden üç koldan kuşatılan ilçe merkezinde militanların dışında başka sivillerin olmadığı ifade ediliyor.

Peşmerge hendek kazıyor

IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri, Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında DEAŞ'tan geri aldıkları köylerin güvenliğini sağlamak ve örgütün olası bombalı araç saldırılarını önlemek için derin ve geniş hendekler kazıyor.

Haşdi Şabi, Telafer'e 80 kilometre mesafede

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı birlikler de Musul'un güneyindeki Kayyara kasabasından, Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Telafer ilçesini geri almak için harekete geçmişti ancak şu ana kadar birkaç köyün dışında herhangi bir kasaba veya önemli bir bölgeyi ele geçiremediler.

Söz konusu milislerin Telafer ilçesine ulaşabilmesi için kentin güneybatı bölgesine doğru 80 kilometrelik bir mesafeyi katetmeleri gerekiyor.

16 günde 109 köy geri alındı

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından yapılan yazılı açıklamalara göre, operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana Musul'un güney, güneydoğu, doğu ve kuzeydoğu bölgelerinde Irak ordusu 81, Peşmerge güçleri ise 28 olmak üzere 109 köy geri alındı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...