'Faizde kartel mağdurları' için komisyon önerisi

Düzenleyen:
'Faizde kartel mağdurları' için komisyon önerisi

Ekonomi Haberleri

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Güllü, Rekabet Kurulu'nun oluşturduğu bankalara açılacak tüketici davalarının sistemin tıkanmasına yol açabileceğini belirterek, Adalet ve Gümrük Bakanlıkları, BDDK, TBB, TOBB'dan oluşan komisyon kurulmasını önerdi.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, Rekabet Kurulu tarafından karteloluşturduğu belirlenen 12 bankaya açılacak tüketici davalarının sistemin tıkanmasına yol açabileceğini belirterek, Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile tüketici örgütlerinden oluşacak bir komisyon kurulmasını ve tüketicilerin buraya başvurmasını önerdi

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rekabet Kurulu tarafından, mevduat, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluşturduğu belirlenen 12 bankaya, 8 Mart 2013'te 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası uygulandığını anımsattı. Bu cezanın iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesinde açılan davaların reddedildiğini ve ardından Danıştay tarafından geçen ay Rekabet Kurulu kararının hukuka uygun bulunduğunu dile getiren Güllü, bu çerçevede 21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihleri arasında kredi kullanmış 33 milyon tüketicinin mahkemelerde belirsiz alacak davası açabileceğini söyledi.

Tüketicilerin, faizle uğradıkları zararın 3 katına kadar tazminat talep edebileceklerini vurgulayan Güllü, henüz açılmış ve sonuçlanmış emsal bir dava olmadığı için bazı risklerin bulunduğunu ifade etti.

Güllü, 3 kat tazminat talebiyle dava açan kişiye hakimin 1 kat tazminat verilebileceğine hükmedebileceğini belirterek, "Hiç vermeyebilir de. Sadece uğradığı zararın ödenmesine de karar verebilir. Böylece talepten farklı bir karar çıkması halinde ise tüketiciye vekalet ücreti yüklenebilir. Bu riskler ve elde emsal karar olmamasından dolayı dava açacak tüketicilerin dikkatli olması lazım." dedi.

"33 milyon tüketicinin yüzde 10'u yargıya başvurursa"

Hakimlerin, 12 bankanın dışında kalan diğer bankaların farklı faiz oranlarından hangisini kriter veya baz alacağının da bilinmediğini vurgulayan Güllü, "Geçen yıl tüketici mahkemelerine toplamda 276 bin başvuru yapıldı. 33 milyon tüketicinin yüzde 10'u yargıya başvurduğu takdirde geçen yılki başvurunun 12 katı olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Yeni mağdurlar ortaya çıkabilir"

Güllü, 33 milyon tüketicinin yüzde 10'unun dava açması halinde sistemin tıkanabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kamu otoritesinin 12 bankayla görüşerek ortak akılda birleşip çözüm bulması gerekmektedir. Yani Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, BDDK, TBB, TOBB ile tüketici örgütleri ve konuyla ilgili otorite kurumlardan oluşan bir komisyon teşkil edilir. Komisyon, yaptıracağı yazılım veya programla, tüketicilerin o tarihler aralığında, hangi bankadan ne kadar kredi kullandığını ve aradaki zararı belirleyebilir. Daha sonra bu rakamlar, başvuran tüketicinin hesabına alacak olarak geçirilir. Hiç değilse başvuran tüketicilere yargıya gitmeden, mahkemeleri meşgul etmeden ve hakem heyetlerini tıkamadan çözüm yolu açılmış olur. Bu yapılmadığı takdirde çok yakında yeni mağdurlar ortaya çıkacak."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...