Aldan: FETÖ elebaşının iadesi 5 yılı bulabilir

Düzenleyen:
Aldan: FETÖ elebaşının iadesi 5 yılı bulabilir

GÜNDEM Haberleri

TBMM Adalet Komisyonu üyesi, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Fetullahçı Terör Örgütü lideri Gülen'in Türkiye'ye iadesinin 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süreyi bulabileceğini açıkladı.

Gülen'in iadesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ABD'de temaslarda  bulunan heyette yer alan Aldan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Aldan, Bozdağ'ın yanı sıra Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya,  Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu  ile birlikte ABD'de 3 gün süren temasları hakkında bilgi verdi. Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesine ilişkin adli yardımlaşma  anlaşması bulunduğuna işaret eden Aldan, ancak bir de ABD'nin kendi prosedürünün,  iç hukuk yönteminin bulunduğunu belirtti.
 
 Aldan, ABD Adalet Bakanlığının gerekli dosyaları inceleyip sulh ceza  hakimliğine gönderdiğini, sulh ceza hakiminin incelemeyi yaptığını, bu arada  tarafların avukatlarıyla gerekli girişimde bulunabildiğini anlattı. Aldan, bunun  sonucunda kararın lehte ya da aleyhte çıkabildiğini ifade ederek, "İade ya da  iade talebinin reddi yönünde karar çıkabiliyor. Bunlara karşı temyiz hakkı var.  Temyiz hakkı da kullanabilir. İade süreci en az 5 yılı buluyor. Bu  süreç, orada  yaptığımız gözlemlerle 5 yıl ile 10 yıl arasında bir süre tutuyor. Mahkeme iade  kararı verse, bu temyizden geçse bile son sözü ABD Dışişleri Bakanı söylüyor."  diye konuştu.
 
Türkiye'deki uygulamanın farklı olduğuna dikkati çeken Aldan,  Türkiye'de çok daha kısa sürede böyle bir iadenin gerçekleşebileceğini vurguladı. Geçici tutuklama talebinin iletildiğini aktaran Aldan, ABD Adalet  Bakanlığının dosyayı henüz mahkemeye göndermediğini, geçici tutuklama kararının  dosya mahkemeye gönderildikten sonra verilecek bir karar olduğunu söyledi. Bunun  da süresinin sınırlı olduğuna işaret eden Aldan, sonsuza kadar bir tutuklama  müessesenin olmadığını dile getirdi.
 
6 özel savcı
 
Aldan, ABD Adalet Bakanlığı'nın Türkiye'den ek bilgi istediğini,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da bu ek bilgilerin ulaştırıldığını ya da  ulaştırılacağını söylediğini anlattı. Kendilerine verilen bilgiye göre, Türkiye'nin gönderdiği bilgiler ve  belgeler için görevlendirilen 6 özel savcının titizlikle inceleme yaptığını  kaydeden Ömer Süha Aldan, "Adalet Bakanlığında bunlar bekliyor. İlk inceleme  tamamlanmış, Türkiye'den ek bilgi istenmiş. O ek bilgiler gönderilecek. Daha  sonra mahkemeye sevk edilecek." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...