Kırgızistan referanduma gidiyor

Düzenleyen:
Kırgızistan referanduma gidiyor

DÜNYA Haberleri

Kırgızistan meclisinde, anayasa değişikliği için referanduma gidilmesini öngören yasa kabul edildi.

 120 sandalyeli mecliste 105 milletvekilinin katılımıyla yapılan oylamada, anayasa değişikliği için referanduma gidilmesine 90 "evet" oyu çıktı. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in isteği doğrultusunda, meclisteki bazı partilerin hazırladığı anayasa taslağının, 11 Aralık'ta düzenlenecek yerel seçimlerle birlikte halkın onayına sunulması bekleniyor.

- Anayasadaki değişikliler
Cumhurbaşkanı Atambayev’in onayına gönderilen referandum yasası ile anayasanın 31 maddesinde değişiklik yapılacak. Anayasa değişikliği durumunda; başbakan veya başbakan yardımcılığı görevine seçilen milletvekilinin, bakanlar hariç, milletvekilliği düşmeyecek. Yerel yönetimlere atama ve görev verme yetkisi yerel meclislerden alınarak başbakana verilecek. Geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişi, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olamayacak.
Kamuoyuda Atambayev'in "Anayasa Referandumu" olarak bilinen referandum, Atambayev'in cumhurbaşkanlığı görevinden sonra başbakanlık görevine gelme hazırlığı olarak algılanıyor.

Atambayev, Kırgızistan'da iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında bir ayda yazılarak referandumla kabul edilen Kırgızistan anayasasında uzman hukukçular tarafından bazı eksiklikler tespit edildiğini belirterek, "Ben iktidarımın süresini uzatmak istemiyorum. 2017 yılında görevimden ayrılacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Görev süresi ile ilgili olarak bir derdim yok. Halkımız başka cumhurbaşkanı seçecek. Ancak yargı reformumuz bir adım bile ileri gitmiyor. Mahkemeler adaletsiz kararlar alabiliyor. Ekonomimiz bundan olumsuz etkileniyor." ifadesini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...