BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Sıcak havalarda serin tatlılar

Sıcak havalarda serin tatlılar

Havalar gittikçe ısınıyor; tatlılarımız daha hafif, daha soğuk... Yağlı ve ağır tatlılardan kaçının...



Yaz ayının ortasındayız. Sıcak hava bunaltıyor. Sıcak havada ağır yağlı yiyecekler çekmiyor canımız, en azından serin olmalı... Doktorlar kalorisinin kolesterolümüzü yükselttiğini, hele şeker hastaları için ölümcül tehlike olduğunu ne kadar tekrarlarsa tekrarlasın, diyet uzmanları sağlıklı hayat reçetelerinden şekeri çıkaradursun, biz Türk toplumu tatlıyı çok seviyoruz. Sıcak, soğuk, rüzgar, yağmur her hava şartında tatlı istiyor canımız. Üstelik tatlı konuşmamız bile tatlı yememizi gerektiriyor. Ünlü özdeyişimiz ne diyor; “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım...” Üstelik az şekerli tatlılar kesmiyor. Şekeri bol, şerbeti kıvamlı olanlar makbul. Hava sıcak olduğuna göre, soğuk tatlı ne olabilir? Soğuk tatlı denildiğinde ilk akla gelen “dondurma” olmalı. Pek çok ürün gibi dondurmanın, daha doğrusu soğuk içeceklerin ana vatanı Çin. MÖ 1100 senelerinde, buz ve karı, güherçile (Potasyum Nitrat) ile karıştırarak uzun müddet soğuk kalmasını sağlıyorlardı. Çinliler kışın yağan karları yazın sıcağına saklayıp içeceklerini soğuk içmişler. DONDURMAM KAYMAK! Tadı, serinliği bir yana elimizdeki külahı çocukça yalamak da ilkel keyiflerden biri olsa gerek. Dondurma büyükleri de çocuklaştırıyor, dilimizden kayan soğuk tat keyifli, rahat olmamıza sebep... İlk zamanlar dondurma yapımı tamamen el emeği idi. Bugün tat, yapı ve koku olarak çok çeşidi var. Meyve katkılılardan, karamelli, kuru yemişliden, parça çikolatalıya dondurmacı vitrinleri renk renk. Ama bizim çocukluğumuzdan kalan, hakiki salep ve halis sütle yapılmış “Kaymak Dondurma” en üst basamakta ki şampiyonluk yerini hiç kaybetmedi. paluze Tam bir yaz tatlısı Kelimenin kökeni Farsça. Palude, balude, paluze, palize gibi değişik söylemleri olmuş. Süheyl Ünver Hocanın, “Fatih Devri Yemekleri” kitabından, Fatih Sultan Mehmet’in mutfağında muhallebi ve peltenin sık pişirildiğini öğreniyoruz. 18. yy’da II. Sultan Ahmet devrinde, 1173 H(1764 M) İzmir’de kadı olduğu kitabından anlaşılan bir şahsın yazdığı tatlı tarifleri arasında pelteşin adlı pelte var.* Tarifi şöyle: Bir fincan nişasta otuz fincan miktarı su ile ezip kıl elekten süzüldükten sonra bir havan tencerede nişasta kokusu gidince kaynadıktan sonra lezzet verecek miktarı pâk şeker ve gülap (gülsuyu) yahut çiçek suyu koyup bir miktar şeker ile dahi kaynadıktan sonra bir iki adet limon suyunu pâk astardan (Temiz tülbent) süzüp ani dahi itidal üzre koyup cüz’i karıştırdıktan sonra indirüp salep fincanlarıyla istimal ederler. (...* Yemek Kitabı -Sabri Koç 2002 Kasım - Kitabevi) KAKAOLU DONDURMA MALZEMELER: * 1 su bardağı süt * 1 tane yumurta * 1 paket krem şanti * 1/2 bardak şeker * 75 gr kakao YAPILIŞI: * Yumurta ve şekeri bembeyaz olana kadar çırpın. Ardından sütü, daha sonra krem şantiyi ilave edin. Köpük köpük olana kadar çırpın.(10 dak.) Son olarak kakaoyu ekleyin. Karıştırın ve bir gece dolapta buzlukta bekletin. LİMONLU SORBE MALZEMELER: * 2 limon * adet yumurta akı (kar haline getirilmiş) * 2 bardak su * 200 gr toz şeker YAPILIŞI: * Limon kabuklarını rendeleyin. Suyunu sıkın. Suya şekeri ve rende kabukları ekleyip bir taşım kaynatın. Ateşten alın ılık olunca süzün içine kar halindeki yumurta akını katıp çırparak karıştırın. Buzlukta dondurun. Meyvelerden TATLI yapın! Tanıdığım bir yabancı aşçı, ülkemizde kalmış ve meyvelerimizi mutfakta çok az kullandığımızı görüp, “Yazık” demişti; “Güzel tatlılar hazırlamak için sizde mükemmel malzeme var. Meyveleriniz şahane ama yeterince faydalanmıyorsunuz.” Galiba haklı. En basit örnek, Fransız mutfağından. Fransa’da meyveler masaya incecik hamurlu tartlar olarak gelir. Böylece yemek sonrası pek güzel meyveli bir tatlı yemiş olursunuz! Yapması çok kolay. Elinizin altında 200 gr un,100 gr tereyağı olması yeterli. Bir çimdik tuz, 2-3 damla sıvı yağla birlikte esnek kıvamlı bir hamur hazırlayın. Merdane yardımıyla tart kalıbı kadar açın ve kalıba yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş elma, armut, erik gibi az sulu ve pişebilen meyveleri dizip, şeker serpin (miktarı damak tadınıza kalmış) fırında pişirin. Meyveleriniz sulu ve çilek, ahududu, şeftali gibi pişirilmeyecek cinsten ise, kalıptaki tart hamurunuzun üzerini kuru fasulye ile kaplayıp tartı önce fırında pişirin. Masaya getirmeden önce meyvelerinizi çiğ olarak tartın üzerine dizebilirsiniz. Meyveli tartınızı bir top dondurma ile servis yaparsanız daha serin, daha lezzetli olacaktır. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Esra Karabey’in tarifi) BÜRYANİ PİLAVI MALZEMELER: * 2 diş sarımsak * 4 adet orta boy kuru soğan * 2 adet tavuk göğsü * 1 su bardağı pirinç * 4 adet kakule * 4-5 tane karabiber * 2 adet 5 er cm tarçın çubuk * 1 kase yoğurt * 1 çay kaşığı safran * 1 çay kaşığı toz kekik * 1 çay kaşığı kimyon * 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber * 1 tatlı kaşığı tuz YAPILIŞI: * Sarımsak ve soğanları tereyağında pembeleştirin. Tane karabiber, kabuk tarçın, 4-5 kakuleyi tavukla beraber haşlayın. Tavukları sudan alıp soğanın üzerine koyun. 1 büyük kase yoğurda 1 çay kaşığı safran ve diğer baharatları ekleyip karıştırın. Tavukların üzerine dökün ve biraz pişirin. Pirince tavuk suyundan ve az sıvıyağ koyup haşlayın. 2-3 kaşık kadar pilavdan ayırın ve kalanı tavukların üzerine dökün. Ayırdığınız pilava az safran koyun. Tavuklu pilavı bir tepsiye ters çevirin ve ayırdığınız safranlı sarı pilavı üzerine süs olarak dökün ve servis edin. Afiyet olsun ELİŞİNİZ (...Mor ve Berisi’nin el emeği) BONCUKLU ÖRTÜ Sevgili Hanımlar, Bu masa örtüsünü boncukla işledim... Açık ve koyu olmak üzere iki ton boncuk kullandım... Ancak siz evinizde fazla bulunan boncuklarla istediğiniz örtünüze bu işi uygulayabilirsiniz.. Kolay gelsin... ALBÜMÜNÜZ (...Selma & Hakan çiftinin albümünden) SERRA ORMANCI Güzel Serra’mız hayatımıza renk kattın. Seni çok seviyoruz. MESAJINIZ - (...Arzu Kuzucan’ın tebrik mesajı) > KUTLU OLSUN Sevgili kardeşim Tolga; Hayat yolunda sana eşlik edecek olan Aynur’la beraber bir ömür boyu mutlu olmanızı dilerim. Sizi çok seviyorum... Ablanız...
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT