Musul'da çatışmalardan kaçan 16 bin sığınmacı kampa yerleşti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Musul'da çatışmalardan kaçan 16 bin sığınmacı kampa yerleşti

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Yardımcısı Atiye, "Musul'un çevre bölgelerindeki çatışmalardan dolayı evlerini terk edip yeni kurulan sığınmacı kampına gelen sivillerin sayısı 16 bine yaklaştı" dedi.

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin başlattığı, uluslararası koalisyon güçlerinin de destek verdiği Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 17'nci gününde devam ediyor.

Orduya bağlı "Altın Güç" olarak adlandırılan antiterör timleri, dün girdikleri Musul kent merkezinin doğu kapısına 1 kilometre mesafedeki Gökçeli Mahallesi'nde güvenliği sağlamaya çalışıyor.

Ordu güçleri ve militanlar arasında Gökçeli'de yer yer çatışmalar devam ederken, iki buçuk yıldır DEAŞ'ın hakimiyetinde yaşayan sivillerin güvenli bölgelere kaçmak için ellerine beyaz flamalar alarak evlerini terk ettikleri, bazı sivillerin ise yanlarına aldıkları hafif eşyalarla araçlarıyla çatışma bölgesinden kaçtıkları görüldü. Bölgeyi terk etmeyen siviller ise güvenlik güçlerinin hedefi olmamak için evlerinin kapı ve çatılarına beyaz bayrak asıyor.

DEAŞ tehlikesinin siviller üzerinde devam etmesinden dolayı, kamera karşısında AA muhabirine konuşmak istemeyen siviller, "Güvenlik güçlerinin bölgelerimizi kurtarmasından mutluyuz. Musul halkı uzun süre boyunca kurtarılmayı bekledi" dediler. Bazılarının ise yere eğilip, Irak bayrağını öptüğü görüldü.

Hazır Kampı'na sevk edildiler

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Yardımcısı Casım el-Atiye, Musul'da son 17 günde meydana gelen göçe ilişkin AA muhabirine, "Şu ana kadar Musul'un çevre bölgelerindeki çatışmalardan dolayı evlerini terk edip yeni kurulan sığınmacı kampına gelen sivillerin sayısı 16 bine yaklaştı" dedi.

Atiye, söz konusu Musullu sığınmacıların birçoğunun kentin güneydoğu bölgesinde yer alan 8 bin 500 çadıra sahip Hazır Kampı'na sevk edildiğini belirtti.

Kentin doğu bölgesindeki giriş kapısına dayanan Irak ordusu, eş zamanlı olarak güneyden de ilerlemeye devam ediyor. Irak askerleri bugün, kısa süre önce geri alınan El Şura'dan, Hamam el Halil kasabasını kurtarmak için harekete geçti.

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından yapılan yazılı açıklamalara göre, operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana Musul'un güney, güneydoğu, doğu ve kuzeydoğu bölgelerinde Irak ordusunca 81, Peşmerge güçleri tarafından ise 28 olmak üzere toplam 109 köy geri alınmıştı.

DEAŞ'a karşı başlatılan operasyon çerçevesinde Irak ordusunun bin 400, Peşmerge güçlerinin ise 500 kilometrekarelik alanı kontrol altına aldığı bildirilmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim'de terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...