Japonya'dan Myanmar'a 390 milyon dolar yardım

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Japonya'dan Myanmar'a 390 milyon dolar yardım

DÜNYA Haberleri  / AA

​Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Myanmar hükümetinin, etnik azınlıklarla barış sürecine destek olmak amacıyla 390 milyon dolar (40 milyar yen) yardımda bulunacağını açıkladı.

Başbakan Abe, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'yi kabulunun ardından yaptığı açıklamada, Myanmar'daki siyasi değişim, altyapı, tarım ve eğitim alanındaki çabalarını desteklediklerini söyledi.

Myanmar hükümetinin, azınlık grupları ile yürüttüğü barış süreci ve azınlıkların yaşadığı bölgelerdeki ekonomik kalkınmaya da destek olunacağını kaydeden Abe, "Bunun, barış sürecine büyük katkı sağlayacağını umuyoruz." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Kabine Genel Sekreter Yardımcısı Koichi Hagiuda, sorulması üzerine görüşmede Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarını öldürdüğü, şiddet uyguladığı yönündeki raporların gündeme gelmediğini söyledi.

Japonya hükümetinin, Myanmar'daki azınlık grupları için yapacağı yardım, kamu ve özel sektör yatırımları ve ekonomik yardımları da içeren 7,8 milyar dolar (800 milyar yen) tutarındaki 5 yıllık paket kapsamında yapılacak.

Çii'nin 5 günlük ziyareti kapsamında, ülkesine yatırım bulmak için Japon özel sektör temsilcileriyle bir araya gelecek. Ayrıca Çii, bir yıl misafir öğretim üyesi olarak görev yaptığı Kyoto Üniversitesinden fahri doktora ünvanı alacak.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların dramını gözler önüne sermişti. 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalan binlerce Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçıp komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...