Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ÖSO'dan 'Halep'te sivillerin de hedef alındığı' açıklamalarına sert tepki

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ÖSO'dan 'Halep'te sivillerin de hedef alındığı' açıklamalarına sert tepki

DÜNYA Haberleri  / AA

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep'teki rejim kuşatmasını kırma operasyonunda sivillerin de vurulduğuna dair suçlamalarını reddetti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te basın toplantısı düzenleyen ÖSO üyeleri, Halep'te kuşatma altındaki halk için mücadele ettiklerini vurgulayarak, sivilleri hedef almadıklarını söyledi.

ÖSO unsurlarından Mücahidin ordusu komutanlarından Ebubekir, konuşmasında "Biz Mistura, BM ve insan haklarını savunduklarını iddia eden tüm uluslararası devletlere şunu söylüyoruz: Halep’te kuşatma altındaki endişe duyduğunuz halk, bizim ailelerimizdir. Onlar bizim erkeklerimizdir, kadınlarımızdır, çocuklarımızdır." ifadelerini kullandı.

Ebubekir, BM ve Mistura'ya geçen hafta Hass'ta bir okula yapılan ve çoğu çocuk 35 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı hatırlatarak, "Ruslar Hass’ı vurduklarında neden endişe duymadınız, korkmadınız?.... Ruslar insani yardım konvoyuna saldırdığında neden endişe duymadınız? Rusların saldırdığı konvoydaki tüm araçlar imha edildi. Bu konvoy Kızılay konvoyuydu." diye konuştu.

Halep'in batısındaki Urum el-Kubra'da kuşatma altındaki Halep'e yardım götüren bir insani yardım konvoyu 19 Eylül'de saldırıya uğramış, saldırıda konvoydaki çoğu araç imha edilmiş, 20 sivil yaşamını yitirmişti.

Rejim kuşatmasını kırma operasyonunu yürüten Halep Fetih Ordusu Operasyon Odası komutanı Yasir Abdurrahman da kendilerine yöneltilen "klor gazı kullandıkları" suçlamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

"Esed rejimi herhangi bir yerde klor gazı kullandığı zaman, muhaliflerin attığını söylüyor. Muhalifler klor gazını nereden getiriyor? Muhaliflerin elinde klor gazı gibi bir silah yoktur, olsa da kullanmayız." diye konuşan Abdurrahman, muhaliflerin halkla bir problemi olmadığını, sadece Esed güçleri ve yabancı milislerle savaştıklarını belirtti.

Devrim için barışçıl gösteriler başlattıklarını ancak Esed rejiminin hastaneleri vurduğunu dile getiren Abdurrahman, "Esed katildir, onun katliamlarını örtmeye çalışanlar da katildir. Savunduğumuz kadın ve çocuklar Esed tarafından öldürüldü." ifadelerini kullandı.

Özgür Suriye Ordusu'nun hukuk danışmanı İsmet Ebu Zeyd de BM'nin ve Mistura'nın Esed rejimini desteklediğinden şüphe duymadıklarını söyledi.

De Mistura'nın şu ana kadarki bütün girişimlerinde başarısızlığa uğradığını, bu nedenle kendisine çıkış yolu aradığını ifade eden Ebu Zeyd, "Mistura'nın söylediklerini reddediyoruz. Muhalifler bölgede operasyon başlatırken halkın zarar görmemesi için tüm güvenlik önlemlerini en iyi bir şekilde aldılar." şeklinde konuştu.

Uluslararası kamuoyunun, Esed rejimi, milisler, Rusya ve İran'ın muhaliflerin kontrolündeki bölgelere saldırmasına göz yumduğunun altını çizen Ebu Zeyd, çatışmaların belli bölgelerde durdurulmasına dair birçok kez güvenli bölge oluşturulduğunu ancak buraların ABD'nin bilgisi dahilinde vurulduğunu savundu.

Ebu Zeyd, uluslararası kamuoyunun güvenli bölge söylemini sürdürdüğüne ancak faaliyete geçmediğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"ÖSO üyeleri sivil halka herhangi bir zarar verirse kendi kurduğumuz mahkemelerde yargılanarak cezasını çekecektir. Biz hak için savaşıyoruz. BM rastgele açıklama yapıyor, BM’nin açıklamaları kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Operasyonlarımız devam edecek. Bu mücadele ancak rejim kuşatması kaldırılınca son bulacaktır."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...