Telafer Ayan Meclisi, Haşdi Şabi ve PKK tehdidine karşı uyardı

Düzenleyen:
Telafer Ayan Meclisi, Haşdi Şabi ve PKK tehdidine karşı uyardı

DÜNYA Haberleri

Telafer Ayan Meclisi bildirisinde bir bölüm dikkat çekti. Bildiride "Merkezi hükümetten DEAŞ’tan kurtarılması için Telafer'e düzenli askeri birlikler göndermesini ve PKK ile Haşdi Şabi'nin şehrimize girmesine engel olmasını talep ediyoruz. İsteklerimizin karşılanmaması durumunda, önümüzde bütün seçenekler masada olacak" denildi.

Irak'ta merkezi Musul olan Ninova ilinde, Telaferliler  ilçeyi DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin endişelerini açıkladı. Telafer Ayan  Meclisi, ilçeye düzenli askeri birlik gönderilmesini, PKK ve Haşdi Şabi'nin ise  şehre girmesine engel olunmasını istedi.

Telafer Ayan Meclisi, Irak güçlerinin Musul'u kurturma operasyonuyla  ilgili yazılı bir bildiri yayımladı.

Bildiride, Telafer'in kurtarılmasının yaklaşması ve yerel halktan  intikam almak isteyen milis ve örgütlerin çoğalması nedeniyle ilçe ayan  meclisinin toplandığı kaydedildi.

Merkezi hükümetten, DEAŞ’tan kurtarılması için Telafer'e düzenli  askeri birlikler göndermesinin istendiği bildiride, "Meclisin, PKK ile Haşdi  Şabinin şehrimize girmesine engel olmasını talep ediyoruz." ifadesine yer  verildi.

Telafer'de ablukaya alınmış sivillerin şehirden çıkması için güvenli  bir koridor açılmasının talep edildiği bildiride, insan hakları ihlalleri  olmayacağına dair garanti istendi.

Bildiride, Telafer'de yaşayan Sünni oluşum adına yerelde, uluslararası  alanda ve basın önünde Irak Meclisi milletvekili İzzeddin Devle'nin  yetkilendirildiği duyuruldu.

Telafer Ayan Meclisi ayrıca, "İsteklerimizin karşılanmaması halinde  önümüzde bütün seçenekler masada olacak, meselemizi uluslararası alana taşımaya  çalışacağız." uyarısında bulundu.

Telafer Ayan Meclisi, ilçedeki güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak  Erbil, Duhok, Kerkük kentleri ile Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan aşiret  liderleri, din adamları ve kanaat önderlerinden oluşuyor. 30 üyeden meydana gelen  meclis, ilçedeki durumun terör örgütü DEAŞ’ın 2014’teki işgali öncesindeki duruma  geri döndürülmesi için çalışıyor. Meclis, göç edenlerin geri dönüşlerinin  izlenmesi ve yardım edilmesi, mezhepler arası barışın temini gibi konularda da  çalışıyor.

Planlaması büyük ölçüde ABD tarafından yapılan Musul’u DEAŞ’tan  kurtarma operasyonunda, Şii milis güçlerinin çatı örgütü Haşdi Şabi’nin Telafer’i  ele geçirmesi öngörülüyor. ABD ve Irak hükümetinin anlaşmasına göre, Haşdi Şabi,  Musul kent merkezine girmeden batısından yol alarak Telafer’e yaklaşacak.

Ancak, Şii milislerin Telafer’de Sünni sakinleri DEAŞ’la  ilişkilendirerek katliam yapmasından ve nüfus yapısını kökten değiştirmesinden  endişe ediliyor. 2003’ten sonra Irak’ta iktidar tekeli kuran Şii gruplar Musul’a  bilhassa Telafer’e, binlerce milis ve fanatik din adamıyla nüfuz etmişti. El  Kaide terör örgütünün de Musul’a yerleşmesiyle Türkmenler kendilerini mezhep  savaşının içinde bulmuştu. Çatışmalarda binlerce Türkmen hayatını kaybetmiş,  ilçeden büyük bir göç yaşanmış ve soydaşlar arasında mezhep temelli derin  ayrılıklar oluşmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...