HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Ticari sicile FETÖ ayarı

Düzenleyen: /
Ticari sicile  FETÖ ayarı
Fetö, Haber

Ekonomi Haberleri

Bakanlığın hazırladığı genelgeyle, FETÖ kapsamında ortaklarının paylarına el konulan şirketlerin yetki, tapu gibi belge talepleri ile tescil taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı açıklığa kavuşturuldu

OSMAN ÇOBANOĞLU ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, FETÖ soruşturmaları dolayısıyla bazı ticari sicil işlemlerinin aksamaması için 8 maddelik genelge hazırladı. Genelgede FETÖ ile mücadelede yürütülen soruşturmalar kapsamında mahkemeler tarafından el koyma kararı verilmesi durumunda, ortaklarının paylarına el konulan şirketlerin yetki belgesi, tapu belgesi gibi belge talepleri ile tescil taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı, ortaklık paylarına el konulan ortakların veya tutuklu bulunan ortakların hangi işlemlere katılıp katılamayacağı ile bu kişilerin aynı zamanda şirket yöneticisi olması durumunda nasıl hareket edileceği gibi konular açıklığa kavuşturuldu. Genelge ile yapılan düzenlemeler şöyle:
Şirketteki paylarına el konulan ortaklar tarafından gerçekleştirilen hisse devirlerine ilişkin tescil talepleri karşılanmayacak.
Şirket nezdinde paylarına el koyma tedbiri uygulanan ve paylarını temsil etmek üzere kayyum atanan ortakların kayyum tarafından temsil edilmediği genel kurul toplantılarında alınan kararlara ilişkin tescil talepleri karşılanmayacak.
Paylarını idare etmek üzere henüz kayyum atanmayan ortağın katılımı ile alınmış genel kurul kararlarının tescil talepleri karşılanmayacak.
 FETÖ soruşturma veya kovuşturmaları kapsamında adli makamlar tarafından bilgi talep edilmiş olsa bile, hakkında verilmiş bir tedbir kararı bulunmayan ticaret şirketleri ile şirket ortakları ticaret kanununa uygun olarak başvuruları karşılanacak. Ancak işlem yapıldıktan sonra tedbir uygulanması bildirilen şahıs veya şirketler hakkında, gerçekleştirilen çeşitli işlemler hemen soruşturma makamına bildirilecek.
Soruşturma kapsamında ortakları tutuklu bulunan, ancak şirket veya ortakları hakkında herhangi bir tedbir kararı bulunmayan şirketlerin talepleri karşılanabilecek.
 Bu maddelerin yanı sıra, şirketin iş ve işlemleri ile şirket yöneticisinin yöneticilik yetkisini kısıtlayan veya kaldıran bir tedbir kararı bulunmadıkça, ortaklık payı hakkında tedbir uygulanan ve şirket yöneticisi konumunda bulunan ortağın yönetim organında görev yapmasına engel bir hâl bulunmadığından kanuna uygun taleplerinin karşılanabileceği belirtiliyor. Tutuklu bulunan şirket yöneticisi adına yapılan başvurularda ise kanunda devredilemeyeceği belirtilen görev ve yetkilere ilişkin alınan kararlarda mutlaka şirket yöneticisinin imzası aranacak.
 OHAL KHK’ları uyarınca kapatılan ticaret şirketlerinin ticaret sicili müdürlüklerinde kayıtlı iştirak ettiği şirketlerin bulunması hâlinde bu şirketlerin Defterdarlığa bildirilmesi gerektiği de genelgede yer aldı.

Bakan ne demişti?

Söz konusu genelge ile ilgili önceki gün Bahreyn’de açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Küçük hissedarlarının işlemlerinin yapılması noktasında hangi yol izlenecek veya kayyum atanmamış ama şirket sahibi hakkında soruşturma ve tutuklama olan küçük hissedarlarla ilgili hangi yöntemler izlenecek, bunları açıklığa kavuşturduk” demişti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...