Başbuğ: Erdoğan yalnız bırakıldı

Düzenleyen:
Başbuğ: Erdoğan yalnız bırakıldı

GÜNDEM Haberleri

“Erdoğan o dönem FETÖ ile tek başına mücadele etti. Herkes Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu mücadelesine ayak uydursaydı 15 Temmuz’a gelmezdik”

Damla Peker ANKARA
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye’nin, 15 Temmuz gecesi felaketin eşiğinden döndüğünü belirterek, “Başarılı olsaydı, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasada yer alan temel niteliklerinin zerresi ortada kalmazdı” dedi. TBMM Darbe Araştırma Komisyonu dün İlker Başbuğ’u ağırladı. Başbuğ komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi: Darbeciler o gece başarılı olsalardı, Türkiye’nin nerede olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Onlar başarılı olsaydı anayasada yer alan temel ilkelerde ne demokrasi, ne hukuk devletinin zerresi olmazdı. İleride umarım darbecilerin planı ortaya çıkar. O zaman bakarız neyi planladıkları. Su anda ortada bir şey yok. Çok büyük planlanan hareketler bile uygulanmasında hatalar olabilir. Başarısızlığın arkasında elbette çok neden var. Bana sorarsanız TSK komuta kademesinin darbe girişimine karşı durması ve direnmesidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o dönemde FETÖ ile tek başına kararlı şekilde mücadele etti. 2008, 2010’da da ben tek başıma mücadele ettim. 2014’ten alın ya da 2012’den alın, herkes Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu mücadelesine ayak uydursaydı 15 Temmuz’a gelmezdik.
 FETO’nün yaptığı silahlı bir darbe girişimidir. Bu girişim Gülen’in talimatı ile gerçekleştirildiğine inanıyorum. Çünkü Genel Kurmay Başkanının verdiği ifadede ‘Birisi bana geldi kanaat önderi Gülen ile görüştüreceğiz’ demişti. Adil Öksüz’ün ve Kemal Batmaz’ın Gülen cemaatinin üst seviyede elemanları olduğu aşikardır. Hâlen bu gerçek varken Gülen tarafından emir verilip yapılmadığını görmemek büyük hata olur. Gülen’in TSK’ya sızdırdığı cuntası vasıtasıyla yaptığı silahlı darbedir. TSK bu darbeye direnmiştir.
Genelkurmay Başkanlığım döneminde 2008 yılında MİT’ten (Emre Taner müsteşardı) Fetullah Gülen cemaatiyle ilgili rapor istedim. Bir süre sonra bir rapor verdi. Yaklaşık 100 sayfaydı. Raporu verirken, ‘Komutanım bunu size gayriresmî veriyorum’ dedi. Sadece polislerle ilgili isimler vardı. 8-9 polisin ismi vardı, en tepedeki isim de Ali Fuat Yılmazer’di. Polislerin isimlerini Başbakan’a verdim. Benden sonra hepsi görevden alındı.
GÖREMEMİŞİZ!
 Taraf gazetenin manşeti ‘askerler camileri bombalıyor.’ Biz ileriyi görememişiz. Bu adamların 15 Temmuz’da neler yapacağını hiç görememişiz. O günlerde TBMM’yi bombalamayı düşünüyorlarmış, biz göremedik.
Kozmik oda aramasından evrak çıktığı da yalan. Psikolojik olarak biz darbe aldık ama bu darbeyi almayı komutan olarak kabul ettim, bu izni verdim. Bu aldığım karardan da hiç pişman değilim, doğru yaptığım kanaatindeyim. Yoksa, ‘Bütün faili meçhullerin burada kayıtları vardı, yok ettiler.’ denilecekti, TSK üzerinde silemeyeceğimiz şaibe olarak kalacaktı.
LİDERLERE SORULACAK
Bu arada Darbe Komisyonu, FETÖ konusunda  eski cumhurbaşkanı ve başbakanlara yazılı soru gönderecek. Soru gönderilecek isimlerin arasında, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz’ın olması bekleniyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’a da soru gönderilecek.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...