Elektrikli araçta mutlaka Türk markası olacak

- Güncelleme:
Elektrikli araçta mutlaka Türk markası olacak

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda "Biz bunu yapmak istiyoruz ama yapacak kimse yok. Ancak elektrikli araç üretiminde mutlaka bir Türk markası olacak" dedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda "Biz bunu yapmak istiyoruz ama yapacak kimse yok. Türkiye, bir araç yapmazsa 2023 hedefini yakalayamaz diye bir kaide yok. Ama bu olursa iyi olur" dedi. Çağlayan, Turquality Vizyon Seminerleri'ndeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin bundan 40- 50 yıl önce yıl önce montajla bu işe başladığını, ancak şu anda bir otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek bir yan sanayi kabiliyetine sahip olduğunu anlatan Çağlayan, "Otomobil yapmak için de yüzde 100'ünü yapmanız gerekmiyor. Gelmiş olduğumuz ortamda o marka denildiği zaman Türkiye'yi akla getirecek bir şey yapalım" ifadelerini kullandı. Otomotiv sektörüne çok önemli destekler verdiklerini dile getiren Çağlayan, en fazla açık verdikleri motor ve aktarma organı ile ilgili yeni bir sistemi ortaya koyduklarını anlattı. Çağlayan, geçen yıl toplam 19,2 milyar dolar otomotiv sanayinde ihracat yaptıklarını ve bunun 18,3 milyar dolarının yan sanayinden elde edildiğini ifade ederek, ana sanayinin sahip olduğu 11 milyar dolar ihracatlın, 6 milyar dolarını motor ve aktarma organı ithal ederek gerçekleştirdikleri için bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Zafer Çağlayan, "Biz motor ve aktarma organı yapabilecek zekaya onlardan çok daha fazla sahibiz. Ancak bugün Türkiye'deki otomotiv sektörü dışarda kendisine lisansı vermiş olan firmaların güdümü ve tekeli altında" diye konuştu. Yatırım yapmak isteyenin, istediği ortamı dile getirmesi halinde, oturup bu konuyu kendileriyle görüşebileceklerini belirten Çağlayan, gerekirse bir çok ülkenin yaptığı gibi bu işi yapacak olan ve yanında devleti de görmek isteyen firmaya, kamu olarak da böyle bir işin içine girebileceklerini söyledi. Çağlayan, bir soru üzerine şunları söyledi: "Bizim derdimiz bir sedan bir binek otomobil yapmak değil. Hafif bir ticari araç yapalım. Elektrikli bir araç yapalım veya elektrikli aracın dışında alternatif enerji yapacak bir araç yapalım ama yapalım ve tüm dünyaya Türk markası olarak, Türkiye'de üretilmiş bir ürün olarak bunu verelim." Çağlayan, bu anlamda Karsan'a daha önce Amerika projesinde destek vermek için Cenevre'ye gittiklerini anımsatarak, sürekli temas halinde olduklarını, kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi. Türkiye'nin geldiği noktada kendi otomobilini yapabileceğine işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti: "Biz bunu yapmak istiyoruz ama yapacak kimse yok. Türkiye'nin sonu değil, Türkiye, bir araç yapmazsa 2023 hedefini yakalayamaz diye bir kaide yok. Ama bu olursa iyi olur. Bu bize başka ufuklar açar, arkasından yerli uçağımız yerli otomobilimiz ortaya çıkar." Konuşmanın ardından, Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Zafer Çağlayan'a, bir saat hediye etti. Çağlayan saati basın mensuplarına göstererek, saatin özeliklerini anlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...