Kirby: 15 Temmuz bizim ülkemizde olsaydı...

Kirby: 15 Temmuz bizim ülkemizde olsaydı...

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin kaygılarını dile getirdiklerini ancak Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olmasını ve Türkiye’nin geleceğini önemsiyoruz. Bu sebeple endişelerimizi dile getiriyoruz. Fakat bunları Türkiye’nin NATO üyeliğiyle ilişkilendirmiyoruz." dedi.

Kirby, günlük basın toplantısına, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen saldırıyı kınayarak başladı. Kirby, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Kirby, daha sonra ise terör soruşturması kapsamında HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınması hakkında "derin kaygı duyduklarını" belirtti.
Türkiye'de gelişmelerin NATO ile ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği sorulan Kirby, Türkiye’nin önemli bir NATO üyesi olduğuna vurgu yaptı. Kirby, “Türkiye, diyaloğumuzu sürdüreceğimiz bir müttefikimiz, dostumuz ve ortağımızdır. Aramızdaki ilişkiyi güçlü tutmaya ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kirby, “Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olmasını ve Türkiye’nin geleceğini önemsiyoruz. Bu sebeple endişelerimizi dile getiriyoruz. Fakat bunları Türkiye’nin NATO üyeliğiyle ilişkilendirmiyoruz.” diye konuştu.
- "15 Temmuz bizim ülkemizde olsaydı?"
Türkiye’de 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapılan darbe girişimine de dikkati çeken Kirby, şunları kaydetti:
“Unutmamamız gerekir ki Türkiye’nin başkenti sadece birkaç ay önce kendi askerleri tarafından bombalandı. Eğer bu bizim ülkemizde olsaydı ne olacağını düşünebiliyor musunuz? Sevseniz de sevmeseniz de demokratik bir şekilde iktidarda olan bir hükümetin buna tepki verme sorumluluğu nasıl olabilirdi?”
ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Kuzey Carolina'da bulunan Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest da gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmesinde Türkiye'deki gelişmeler hakkındaki soruyu yanıtladı.
Earnest, gözaltına alınan HDP'li milletvekilleri hakkında derin kaygı duyduğunu söyledi. John Earnest, terör örgütü PKK'nın Diyarbakır'da düzenlediği saldırıyı da kınadı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...