32 milyar dolar gelecek

Düzenleyen:
32 milyar dolar gelecek

Ekonomi Haberleri

Uluslararası Finans Enstitüsünün raporuna göre darbe girişimi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının kararına rağmen Türkiye’ye sermaye girişleri gelecek yıl 30 milyardan 32 milyar dolara çıkacak.

Darbe girişimi yabancıların Türkiye bakışını etkilemedi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IFF) raporunda Türkiye’ye yönelik sermaye akışlarının iç risklere karşı oldukça dirençli olduğuna dikkat çekilirken, gelecek yıl için 32 milyar dolarlık sermaye girişi öngörüsünde bulunuldu. Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu 30 ülkeyi kapsayan “Yükselen Piyasalara Sermaye Akışları” raporunda, yükselen piyasalara yönelik sermaye girişlerinin 2017’de kademeli olarak artmasının beklendiği belirtildi. Rapordaki tahminlere göre, bu yıl 640 milyar dolara gerileyen sermaye girişleri 769 milyar dolara yükselecek. Diğer taraftan, 2017’de yükselen piyasalardan yaklaşık 975 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşanacak. Buna göre, yükselen piyasalara yönelik net sermaye çıkışı gelecek yıl, 2016’ya kıyasla yüzde 45 azalarak 206 milyar dolara gerileyecek. 
KRİZLERE KARŞI DİRENÇLİ
Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, “Sermaye akışlarının artan iç risklere karşı oldukça dirençli olduğuna” vurgu yapıldı. Raporda, Türkiye’ye sermaye girişlerinin gelecek yıl 30 milyar dolarda 32 milyar dolara çıkacağı öngörüsünde bulunulurken, şunlar kaydedildi: “Temmuz ortasında yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından artan siyasi riskler, Moody’s’in eylül sonunda kredi notunu düşürmesi ve Merkez Bankasının süren faiz indirimleri, net sermaye girişlerini üçüncü çeyrekte ciddi derecede düşürdü. Diğer taraftan, ilk çeyrekten sonra yurt içi yerleşiklerin yurt dışında tuttukları varlıklarını azaltmalarından kaynaklanan sermaye girişleri ve azalan cari açık, Merkez Bankasının ocak-ekim döneminde döviz rezervlerine yaklaşık 8 milyar dolar eklemesini mümkün kıldı.” Ayrıca, yabancıların Türk Lirası cinsinden tahvil alımlarını üçüncü çeyrekte artırdığına işaret edilen raporda, doğrudan yabancı yatırımların da güçlü kalmaya devam ettiği bildirildi. 

Sergei Guriev: Türkiye’nin temelleri sağlam 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başekonomisti Sergei Guriev, şu ana kadar Türkiye ekonomisinin, piyasaların beklediğinden daha iyi bir performans sergilediğini söyledi. Türkiye’nin yaz aylarında olağanüstü bir dönemden geçtiğini ifade eden Guriev, “Eğer güvenlik sorunları ve siyasi meseleler hafiflerse Türkiye için büyüme öngörümüzü güncelleyebiliriz. Mevcut durum genel olarak Türkiye ekonomisi ve özel sektörün direncini ispatlıyor. Biz işimizin büyük kısmını Türkiye’de özel sektörle yapıyoruz. Ekonominin temellerinin sağlam olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Sergei Guriev, yabancı yatırımcılar için Türkiye’nin hâlen cazip bir yatırım destinasyonu olduğunu ifade ederek, “Batı ekonomileri, yatırımcılara yüzde sıfır yada reel manada negatif faiz getiriyor. Yatırımcılar yüksek kâr arayışı içerisinde ve bu alanları bulmak kolay değil. Bu anlamda Türkiye’nin ekonomik temelleri sağlam” dedi. Guriev, Türkiye’de makroekonomik problemlerin geçici olduğunu ve yatırımcıların genel olarak Türkiye’nin ekonomik politika yapım sürecine güvendiğini kaydetti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...