Yedek milletvekilliği sistemi gündemde

Düzenleyen:
Yedek milletvekilliği sistemi gündemde

GÜNDEM Haberleri

AK Parti’nin MHP’nin de desteğini alarak referanduma sunmayı planladığı yeni anayasa kapsamında yedek milletvekilliğinin de gündemde olduğu belirtildi.

Yücel Kayaoğlu  Ankara

AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre, başkanlık sistemini içeren yeni anayasa taslağında yedek milletvekilliği de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir süre önce, “Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz” açıklamasını yapmıştı. Yedek milletvekilliği düzenlemesinde, siyasi partilerin seçim çevrelerindeki milletvekili aday listelerinde bulunup da seçilemeyen adayların bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılacakları öngörülüyor. 
AK Parti kurmayları, başkanlık sisteminde bakanların dışardan atanmasının öngörüldüğünü ancak, milletvekili iken bakan olarak atanacak kişinin milletvekilliğinin düşeceğini, bu durumda yerine yedek milletvekillinin geleceğini belirtiyor. MHP’nin de desteklemesi durumunda Meclis’e sunulacak, anayasa değişikliği teklifinde tam başkanlık hükümleri şöyle sıralanıyor: Başkan ile parlamentonun karşılıklı fesih yetkisi olacak. Yani, başkan Meclis’i feshetmek isterse, başkanlık seçimlerinin de yenilenmesi gerekecek. Başkan kararname yayınlayabilecek. Ancak bu kararnameler sadece yürütme organına ilişkin olacak. Başkanın yayınladığı kararnameler kanunların üzerinde olmayacak. Üniter yapı korunacak, tek parlamento olacak. Başkanlık seçimlerine gidilirken, kamuoyuna başkan yardımcısının kim olacağı da açıklanacak. Parlamento ve başkan seçimleri aynı anda yapılacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...