Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dadıdan 220 milyon dolar transfer

Düzenleyen:
Dadıdan 220 milyon dolar transfer

Ekonomi Haberleri

Türkiye’ye gelen ve bakıcılık gibi işlerde çalışan yabancılar her yıl kendi ülkelerine yüz milyonlarca dolar para transfer ediyor.

Türkiye yurt dışında çalışmak isteyen yabancıların en çok tercih ettiği ülkelerden biri hâline geldi. Binbir umutla Türkiye’ye gelen ve bakıcılık gibi işlerde çalışan 650 bin yabancının kendi ülkesine gönderdiği para ise milyonlarca doları buluyor. Hazine Bakanlığından alınan özel izin ile elektronik para hizmeti veren ve uluslararası para transferlerine aracılık eden CMT’nin Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, Türkiye’de Suriyeliler hariç yaklaşık 650 bin yabancının çalıştığını belirterek, “Bunlardan 160 bini bizim müşterimiz. Geçen yıl 260 milyon dolarlık para transferine aracılık ettik. Bunun sadece yüzde 14’ünü Türkler gerçekleştirdi. 220 milyon dolarlık kısmı ise yabancılar tarafından yapıldı” diye konuştu.  
Türkiye’den en fazla para transferinin Rusya ve Orta Asya bölgesine gerçekleştirildiğini anlatan Çağlar şu bilgileri verdi: “En fazla para transferi yapan milletler arasında yüzde 30 ile Özbekler ilk sırada geliyor. Onları Gürcü, Kırgız, Azeri ve Tacikler izliyor. Yabancıların çoğu bakıcılık ve eğlence sektörü gibi günlük işlerde çalışıyorlar. Para transferinde çok hassaslar. Bir cent bile onlar için çok önemli. Çünkü küçük küçük kazanıyorlar.  Kazandıkları paraları ailelerine gönderiyorlar. Yakın zamana kadar bakıcılık hizmetlerinde Gürcüler ilk sıradaydı. Şimdi onların yerini Filipinliler alıyor. Filipinliler dünyanın en büyük diasporası. İyi İngilizce konuşuyorlar ve eğitimliler. Gürcülerin yerini artık Filipinli bakıcılar almaya başladı. Para transferinde Filipinlere de bir koridor açmayı düşünüyoruz.”Şu an İstanbul ve Antalya’da ön ödemeli bankacılık hizmeti verdiklerini dile getiren Çağlar, “Dünya, ödeme alternatiflerinin, yenilikçi ürün ve servislerinin daha fazla kullanılacağı yeni bir döneme giriyor. 6493 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de ödeme ve elektronik para kuruluşları, geçen yıl 11,3 milyon müşteriye hizmet ederek, 16 milyar TL işlem gerçekleştirdi. Ülkemizde unbanked (banka sistemi dışındaki kullanıcılar) ve finansal okuryazar olmayan kitle, yüzde 40 seviyelerinde. Kredi kartı ve banka kartı kullanmayan bu kitle, ödeme sistemleri ve finans dünyasına dahil edildiğinde mevcut pasta daha da büyüyecek. Yıl sonuna kadar 1.500 noktaya ulaşarak daha fazla kişiyi hizmet vermek istiyoruz” dedi.
Ömer Temur

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...