Çanakkale ihale savaşı

Düzenleyen:
Çanakkale ihale savaşı

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma Bakanı Arslan, “Çanakkale 1915 Köprüsü için olağanüstü ilgi var. Dünyanın her yerinden ve Türkiye’den yükleniciler bu işi yapmak istiyor” dedi.

Bu yıl hizmete giren Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprülerinin ihalesine de, yerli devlerin yanı sıra, İtalya’dan Çin’e kadar büyük firmalar teklif vermişti.

laştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ihale sürecinin başladığını ve 26 Ocak’ta teklifleri alacaklarını belirtti. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen, “2. İstanbul Kamu-Özel Sektör İş Birliği Zirvesi”nin açılışında konuşan Bakan Arslan, “Yakın zamanda Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak Çanakkale 1915 Köprüsü’nü yapacağız. Teknik olarak yeterli bulduğumuz firmaları yarıştıracağız. Dokümanları satmaya başladık. Olağanüstü bir ilgi var. Dünyanın her yerinden bu işleri yapan büyük yükleniciler, gururumuz olan ülkemizin de büyük yüklenicilerinin hepsi var. Hepsi bu işi yapmak, bu işte görevli şirket olmak istiyor” dedi. Yapımı devam eden İstanbul 3. Havalimanı, bu yıl devreye alınan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü, 20 Aralık’ta hizmete girecek Avrasya Tüneli gibi projelerden de bahseden Bakan Arslan, kamu-özel sektör iş birliğiyle Türkiye’de taşın altına elini koyan özel sektörün çok başarılı olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ REKABETLER
26 Ağustos’ta açılan açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımı için; İtalyan Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş-İtalyan Astaldi Ortak Girişimi, China Communications Construction-Doğuş-Arkon Ortak Girişimi, Mapa İnşaat ve Cengiz-Kolin-Limak-Makyol Ortaklığı teklif vermişti. 2012’deki ihaleyi, İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştı. Osman Gazi Köprüsü’nü içeren İstanbul-İzmir Otoyolu ihalesine de Cengiz-Kolin-Mapa-Limak ortaklığı teklif vermiş, ihaleyi Nurol-Makyol- Özaltın-Göçay-Yüksel İnşaat ve Astaldi konsorsiyumu kazanmıştı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3 milyar dolara maloldu. İstanbul-İzmir Otoyolu ise 6,9 milyar dolara yapılıyor.

DEVLET GARANTİSİ
Bakan Arslan, kamu-özel iş birliği ile hayata geçirilen projelerde yüklenicilerin risklerini paylaştıklarını belirterek, hiçbir girişimciye “gel buradan zarar et” demediklerinin altını çizdi. Arslan, “Bu projelerle ilgili ister risk paylaşımı, ister garanti vermemizin altında yatan sebep, günün sonunda bizim de, bu işi yapmak isteyenlerin de kazançlı çıkmasıdır. Ortaklık her iki tarafın menfaatineyse ortaklıktır. Yoksa bir tarafın menfaati üzerine kurulu ortaklık, sürdürülebilir olmaz” diye konuştu. Bu arada Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da, zirvede yaptığı konuşmada, “Ülkemizi kamu-özel iş birliği alanında bir mükemmeliyet merkezi hâline getirebilmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TEMELİ 18 MART’TA ATILIYOR

Başbakan Binali Yıldırım tarafından 18 Mart 2017’de temeli atılacak Çanakkale 1915 Köprüsü, Anadolu yakasındaki Lâpseki’nin Şekerkaya bölgesi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasına inşa edilecek. Köprü; Trakya’dan Ege ve Akdeniz’e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale’yi önemli konuma taşıyacak. Dünyanın “en uzun aralıklı köprüsü” olma unvanını alacak yapının adı bile, bölgeye ilginin ciddi oranda artmasına yetti. Lâpseki’deki emlakçı sayısı 4 kat arttı. Bölgedeki fiyatlar hızla tırmanışa geçti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...