'BES'te şirketi işverenler seçecek'

Düzenleyen:
'BES'te şirketi işverenler seçecek'

Ekonomi Haberleri

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İçöz, BES'e otomatik katılıma ilişkin, "Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecekler." dedi.

Bireysel emeklilik konusunda sorumluluğu ve faaliyeti bulunan sigortacılık sektörü paydaşları "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde düzenlenen "Bireysel Emeklilik: Geleceğe Yatırım" panelinde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne(BES) ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Panelde konuşan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz, otomatik katılıma nüfusun yaşlanması sebebiyle ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İçöz, "Şu anda 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 8,2 iken, 2050'de bu oran yüzde 21'e çıkacak. Dolayısıyla tasarrufları artırmamız gerekli. BES'te şimdi başlayan birikimler 40-50 yıl sonra emeklilikte insanlarımızın refahını artıracak seviyeye gelecek." dedi.

4632 sayılı Bireysel emeklilik Kanunu'na otomatik katılıma ilişkin bir madde eklendiğini anlatan İçöz, sigorta şirketlerinin merak ettiği konulara değinerek, "Emeklilik branşında ruhsatı olan tüm emeklilik şirketleri oto-katılım planları sunabilecek. Burada herhangi bir ayrımımız yok şu aşamada. Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecekler. Hangi işverenlerin ne zaman kapsama alınacağı Bakanlar Kurulu kararında net bir şekilde ortaya çıkacak." bilgilerini verdi.

"Birikimlerinizi maaş olarak almak isterseniz yüzde 5 ekstra katkı yapılacak"

Türkiye'deki BES uygulamasının diğer ülkelerden işveren katkısı olmaması yönünden ayrıştığını aktaran İçöz, şöyle konuştu:

"Bizde yalnızca çalışan katkısı var. Çalışan otomatik katılımla 2 ay içerisinde sisteme girdikten sonra cayma hakkını elde eder. Fon tercihi çalışana ait. Emeklilik şirketinin seçimi işverene ait fakat fon tercihi çalışana ait olacak. Yine çalışan cayma hakkını kullanmadı diyelim, iki aylık sürede herhangi bir şekilde istek belirtmedi, ondan sonra da birikimlerini alıp sistemden ayrılabilecek. Dolayısıyla son derece esnek bir sistem. Devlet teşvikleri çok ciddi oranda BES'ten farklılaşmamakla birlikte BES'tekine ek devlet teşvikleri mevcut. Yüzde 25 oranındaki devlet katkısı burada da aynı BES'teki gibi mevcut. Bir de cayma hakkını kullanmayan katılımcılara bin lira hoşgeldin bonusu, ek devlet katkısı dediğimiz bir ilave sunulacak. Sistemden emekli oldunuz diyelim, emekli olduktan sonra da eğer birikimlerinizi maaş olarak almak isterseniz yüzde 5 ekstra devlet katkısı yapılacak."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...