Kurbanın teninde faile ait parmak izi saptanabiliyor

Düzenleyen:
Kurbanın teninde faile ait parmak izi saptanabiliyor

YAŞAM Haberleri

Klasik olay yeri araştırmalarının ötesinde kurbanın teninde bile faile ait parmak izi saptanabildiğini söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, ''Yurt dışında geliştirilen uygulamayı Türkiye'de de gerçekleştirebilecek altyapıya sahibiz'' dedi.

İnsan tenindeki görünmez parmak izlerinin uygun sıcaklık ve nem şartlarında, kimyasal ve fiziksel metotlarla görünür hale getirilebildiğini, hatta bu izlerden DNA kalıntılarına da ulaşılabildiğini vurgulayan Kalfoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Özellikle ‘boğuşma, cinsel saldırı, darp gibi fillerin belirtileri tespit edildiğinde, olay yeri muhafaza edilmeli ve doğru sıralama koşullarında optik ve kimyasal yöntemlerle çalışma yapılmalıdır." dedi.

Ceset üzerinde parmak izi geliştirilmesi sürecinin 2010’da Almanya ve Danimarka'da üniversitelerin katılımıyla gerçekleştirilen deneyle perçinlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kalfoğlu, şu bilgileri verdi:
"Deneyde cesetleri ellemişler ve yaklaşık bin parmak izi bırakılmış. Bunlardan bir kısmı tespit edilebilmiş. Ortaya çıkarılan izlerden DNA profilleri de elde ediliyor. Türkiye olarak adli tıp ve parmak izi tespiti konularındaki bilimsel çalışmalara çok geç başladık. Ancak günümüzde yeterli alt yapı oluşturulmuş durumda. Bizim yapamayacağımız bir şey yok. Gerçekten bu teknolojiyi kullanabilmek atla deve değil, yapmak mümkün. Benim hocalığım altında bir öğrenci, çok farklı satıhlarda parmak izinden DNA çalışması yaptı ve doktora tezi olarak yayımlandı. Deri yoktu ama, kağıt vardı. Sonuçta kağıt da deri gibi porlu bir alandır, birbirine çok yakındır yani.”
- “Parmak izinin ötesi DNA parmak izi”
Görünen ve görünmeyen parmak izlerinden DNA elde edilebilmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Kalfoğlu, “Adam gelmiş bir izi bırakmış, bu insan teni de olabilir. O izden parmak izi kurallarını kullanarak bir yere varabileceğimiz gibi, genetik tetkikler yaparak, başka türlü bir parmak izi olarak da tanımlanan DNA parmak izine ulaşabiliyoruz. Bu çok önemli.” dedi.
“Hepimiz farklıyız her şeyimizle. Elimizi kullanarak yaşıyoruz, dolayısıyla bu alanda kimlik tespiti parmak iziyle çok kolaylaşıyor. Her temas ettiğimiz, yürüdüğümüz noktada bir iz bırakıyoruz. Her temas bir iz bırakır, bu çok önemli bir prensiptir. O izleri inceleyebilmek önemli. Sırtımızı dayamakla bir şey yapmıyoruz ama bunu ellemek veya bir bıçağı yakalayıp bir insanı bıçaklamak için elimizi kullanıyoruz.” değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Kalfoğlu, parmak izinin çok fazla işe yarar hale geldiğini kaydetti.
Gözle görülmeyen ama var olan gizli parmak izlerinin tespiti için bilimsel metodolojinin stratejik biçimde çok iyi kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kalfoğlu, şöyle konuştu:
“Bu izler, kimin kiminle boğuştuğuyla ilgili çok ciddi veri verir. Cinsel saldırılarda mutlaka veri elde edersin bu izlerden. Adam tecavüz ederken kondom kullanır, dolayısıyla sen sperm bulamazsın, insanın tecavüze uğradığının bu şekilde ispatını yapamazsın, ama adamın parmak izini kadın, çocuk veya erkeğin üzerinde yakalama şansın olur. Dolayısıyla bu sadece bir deri üzerinden tespit ettin değil, olayı çözdüm anlamına gelecek niteliktedir. Sadece kim kimdi cevabından ziyade nasıl gerçekleşti, olayın nasıl yürüdüğü konusunda tespitler yapmaya yarar.”

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...